Klokken er 03:30 fredag morgen og lyden af taxier trænger gennem hotelvinduet. Du har jetlag og din krop vil ikke sove videre. Jetlag opstår når kroppens ur kommer ud af sin rytme ved rejser på tværs af tidszoner.
Men hvordan bekæmper man bedst jetlag? Herunder har vi samlet tre strategier, der virker. Selv benytter jeg mig af strategi nummer 3.
1. Lys skræmmer søvnen væk
Søvnhormonet melatonin dannes, når der er mørkt. Det er derfor at elektroniske skærme med kunstigt lys forringer din nattesøvn.
Men dette kan du bruge til din fordel, når du rejser langt.
Hvis du rejser østpå, skal du sørge for at have lys så længe som muligt om aftenen. Din krop må ikke forveksle aftenmørket med nat.
Når du rejser vestpå er det om morgenen, du har brug for ekstra lys. Derfor er det vigtigt at trække gardinerne fra, så snart du vågner.
2. Naturlige hormoner på pilleform
Når du rejser mod vest er dit søvnbehov begrænset om aftenen. Kroppen danner melatonin senere og det kan være svært at falde i søvn.
Her er det muligt at tage melatonin i pilleform. I Danmark sælges melatonin ikke i håndkøb, så du skal have det på recept fra en læge.
For at omgås dette kan du på lovlig vis bestille melatonin hjem fra et af de europæiske lande, hvor det kan købes i butikkerne.
3. Skip aftensmaden
Et af de lidt mere alternative råd er at udsætte sit første måltid på ankomstdestinationen til morgenen efter.
Og det virker – i hvert fald for mig – på rejser østpå.
Hvis jeg går i seng på halvtom mave er jeg mere træt – og kroppen er sulten når jeg vågner. Den vænnes hurtigere til at skulle spise om morgenen og systemet er tilbage på rette spor uden store anstrengelser.
West is best – east is beast
En undersøgelse publiceret i videnskabelige tidsskrift PNAS af hvordan amerikanske baseballspillere reagerer på jetlag har blandt andet bevist at rejser mod øst er de værste for kroppen.
Her bliver døgnet forkortet, hvilket er sværere for det indre ur at vænne sig til.
Jetlag kræver tid – undgå stress…
Uanset hvor meget du gør for at undgå jetlag, så undgår du ikke, at det vil have en negativ effekt på din søvn på kort sigt. Det cirkadiske ur styrer meget mere end vores søvnbehov, så alt fra muskelømhed til svimmelhed er typiske symptomer på kroppens ubalance.
Studiet fra PNAS viste også, at baseballspillernes hjerner og kroppe reagerede meget forskelligt. Det er derfor meget normalt, at du og dem omkring dig vil opleve turen meget forskelligt.
Som altid i søvnsammenhænge er det vigtigt at forholde sig roligt til sin søvn. Selvom det kan være svært at holde humøret og håbet oppe, når man ligger og kigger op i loftet klokken 03:30 om aftenen.
Kilder:
WebMD – How to cope with jetlag
Videnskab.dk – Stort studie bekræfter: Jetlag er værst, når vi rejser mod øst