Blåt lys ødelægger dine nætter
Om natten er det mørkt, om dagen er det lyst.
Sådan har det været for vores biologiske ur siden menneskets begyndelse. Med ny teknologi som smartphones, tablets og fjernsyn er det ikke altid sådan.
At bruge skærme om aftenen udsætter hjernen for blåt lys, hvilket reducerer mængden af søvnhormonet melatonin, og giver en mere urolig, drømmeløs og dårligere søvn.
Scientific American har interviewet de to neurologer George Brainard og Anne-Marie Chang fra Thomas Jefferson- og Harvard University.
Brainard, der gennem de sidste 30 år har undersøgt og forsket i lys’ indvirkning på menneskers søvn, udtaler ”I 1990’erne udførte mit team og jeg mere end 700 eksperimenter over 7 år for at måle, hvordan forskellige bølgelængder af lys påvirker melatoninproduktionen. Overraskende nok, fandt vi ud af at mennesker viser den højeste sensitivitet overfor lys i blå bølgelængder.”
Den ideelle løsning på problemet ville være helt at droppe at kigge på skærme, men i dagens Danmark er det hverken en realistisk eller effektiv løsning. Chang fortæller: ”For dem der bare ikke kan slukke de digitale enheder, er her et par gode forslag: Du kan reducere lysstyrken på din skærm til det laveste niveau eller du kan bruge programmer, der filtrerer de korte [blå] bølgelængder ud om aftenen”.
Folk der udfører natarbejde er særligt hårdt ramt, og flere undersøgelser viser, at hvis du kun lejlighedsvist udfører natarbejde, så er det er fordel med briller der har indbygget filter.
[sociallocker id=169]
4 konkrete tiltag
Sørg for at dit soverum er mørklagt
En god investering i forhold til at sove godt er mørklægningsgardiner, der reducerer mængden af lys.Jeg fik mine lavet i specialmål hos Uniggardin, men du kan også bare finde dem hos dit lokale byggemarked eller i Jysk, hvis dit vindue har en mere gængs størrelse end mit.
Twilight og f.lux
Selv bruger jeg de to apps Twilight (android) og f.lux (mac/pc) til at reducere mængden af blåt lys – allerede fra sidst på eftermiddagen.
Lige når du slår det til, er det lidt irriterende, men efter nogle få minutter kan du slet ikke se det og det er super effektivt.
På min Mac kører f.lux altid helt automatisk, mens jeg på min telefon selv styrer intensiteten (hvis jeg læser e-bog i sengen om aftenen, kører jeg lysstyrken så langt ned (med Twilight), at ikke kan læse, hvis der er en stærk lampe tændt).
Til iPhone findes den indbyggede night-shift-funktion, der gør det samme som Twilight.
Drop skærme
Den optimale løsning er selvfølgelig at holde sig fra skærme – helst flere timer før sengetid. Hvis du ligesom mig har din ebog på en skærm, er dette en svær løsning. Men hvis du har alvorlige søvnproblemer, kan det klart være en løsning, der er værd at forsøge sig med.
Svagt lys på toilettet
Vi står under det skarpe toiletlys og børster vores tænder. Vanvittig vane for søvnkvaliteten! Derfor er det optimalt, hvis du har mulighed for at tænde et lidt svagere lys på toilettet om aftenen.
Alternativt kan du holde døren til toilettet åben mens du børster tænder, så der kan komme lidt lys ind.
[/sociallocker]
Konklusion
Vær påpasselig med alt slags stærk lys inden sengetid. Særligt det blå lys fra digitale enheder kan være skadeligt for din søvnkvalitet. Mængden af dette kan du reducere ved at bruge et filter f.lux eller Twilight.