Bedste seng 2018 – find sengen der passer til dig

6. mar 2017

Den bedste seng på markedet kan være svær at finde. Det er vigtigt at finde en, der passer til dine behov – så sover du godt; hver nat.

Du bruger næsten en tredjedel af din tid i en seng. Det svarer til, hvis ellers du følger gennemsnittet, 26 år i løbet af dit liv.

Ved at have en god seng udnytter du tiden optimalt. Du sikrer morgener med overskud og energiske eftermiddage.

Det er en stor opgave at gennemskue markedet for senge. Hvilke mærker er bedst? Hvilken seng passer til min krop? Hvordan sikrer jeg mig, at det er den rigtige?

I denne guide gennemgår vi de væsentligste faktorer, når du skal vælge en ny seng. Vi kommer også med nogle bud på gode, danskproducerede senge, hvor du får meget for pengene.

Hvilken seng er den bedste?kontinentalseng

Hvis svaret var så enkelt ville denne guide slet ikke være nødvendig. Jeg kunne linke dig til den bedste seng, og du kunne bruge tiden på at læse gode råd om søvnhygiejne.

Det er meget forskelligt fra krop til krop, hvilken seng der passer bedst, og det er vigtigt at tage højde for, når du vælger.

Din kropsform, vægt og størrelse har meget at sige i forhold til, hvor blød din madras skal være. Som hovedregel kan du støtte dig op af dette:

Hvis din krop er lille og kompakt, skal din seng være i den hårdere ende. Er du derimod lang og slank, skal din madras være i den blødere ende.

Kiropraktorens gode råd

Politiken har talt med kiropraktor, Michael Randsøe, fra Herlev Kiropraktor Center, der igennem mange år har vejledt sine klienter om sengevalg.

Her ser vi nærmere på Randsøes råd, og tilføjer nogle ekstra parametre du skal være opmærksom på.

Rygsøjlen skal være ret

Det er vigtigt at være opmærksom på rygsøjlens position, når du ligger i sengen. Den skal være vandret, så du ikke forværrer – eller skaber – rygproblemer.

Derfor kan zoneinddeling være en stor fordel, hvis du eksempelvis har brede hofter eller skuldre. Her er visse dele af sengen blødere end andre, så de brede kropsdele synker længere ned, og dermed holder ryggen bedre vandret.

Udover at se efter zoneinddeling, kan en god måde at sikre sig en vandret position er være ved at købe en topmadras i memory skum. Den former sig efter kroppens former, så rygsøjlen befinder sig i en sund, neutral position.

Forskellige hårdheder – også i samme seng!

Ikke alle skal have den samme seng. Heller ikke selvom de deler soveværelse.

Ifølge Randsøe er det at købe den samme seng til mand og kone, den største fejl som folk begår: ”[..]en mand på 180 cm og 83 kg og en kvinde på 160 cm og 75 kg har brug for vidt forskellige typer af madrasser.”.

Derfor er det en god idé at investere i seng, hvor man selv kan vælge hårdheden for hver side. Det kan du i de modeller, som vi har valgt ud herunder.

Hvilken størrelse skal sengen have?

Fysioterapeut Mark Abildhauge anbefaler i denne artikel fra TV2, at din seng er mindst 90 cm bred, og at du har 20-30 cm luft i hver ende.

Til to personer, skal sengen så være mindst 180 cm i bredden, og hvis du er 185 cm høj, skal sengen være omkring 2,5 meter.

Med eller uden springmadras?med eller uden springmadras

To af de mest almindelige sengetyper er boxmadrasser og kontinentalsenge.

Hovedforskellen på de to er, at en kontinentalseng har springmadras, mens boxmadrasser ikke har. Det betyder, at kontinentalsenge er at foretrække, hvis du har rygproblemer eller har brug for ekstra støtte.

For unge mennesker uden dårlig ryg er det ikke så vigtigt med den ekstra støtte fra springmadrassen.

Hvad skal sengen bruges til? (udover søvn)

Husk at overveje, hvad sengen skal bruges til udover søvn. Kan du godt lide at ligge og læse inden sengetid? Måske se fjernsyn?

Så kan du være en god idé at anskaffe dig en elevationsseng, hvor du har mulighed for at indstille den til dine at passe dine behov.

Alternativt, kan du også investere i en sengegavl, som du kan læne dig op ad, når du læser i sengen.

Topmadras – hvilken slags, skal du vælge?latex topmadras

Sengerammen og madrassen er kun en del af det at have en seng: Det er mindst lige så vigtigt med en passende topmadras.

Der findes i store træk tre typer topmadrasser: Latex, traditionelle skummadrasser og memoryskum. Herunder har vi opstillet nogle af fordele om ulemperne ved de tre.

Latex er et naturmateriale udvundet fra gummitræer. Materialet er fast, og støtter derfor godt op omkring kroppen. Herudover er det mere allergivenligt, og derfor at foretrække for mange.

En af de største fordele ved latex er, at din krop ånder godt gennem materialet og du vil ikke have problemer med varme.

Memory foam er et nyere og mere komplekst materiale. Memory foam former sig efter kroppen, hvilket er godt i forhold til at holde din rygsøjle i den helt rette position. Dette aflaster ryggen og er utroligt godt, hvis du tidligere har haft rygproblemer.

Memory foam kan dog have en tendens til at holde lidt mere på varmen end latex, men det ikke noget som jeg personligt har haft problemer med i nogle af de topmadrasser, som jeg har haft.

Som regel vil du selv skulle vælge hårdhed og materiale på topmadrassen, når du køber seng. Her er det vigtigt at holde sig til kiropraktorens råd: Din rygsøjle skal være lige og støttet.

Den traditionelle skumtopmadras er det mest simple materiale, og også klart det billigste. Her får du dog hverken fordelene fra det åndbare latex eller den ekstra støtte fra memory foam-madrassen.

Derfor anbefaler Sampa ikke, at du går ud og investerer i sådan en, men i stedet investerer lidt mere for at få enten latex eller memory foam.

Skift topmadras

Hvis du har en udmærket seng, der er blevet lidt for hård eller for blød kan du godt nøjes med at skifte topmadrassen.

Det kan snildt forlænge levetiden med nogle år, hvis du vælger en topmadras af høj kvalitet.

Sengetøj – vask det oftere end du tror

Du sveder om natten, og det sætter sig i sengetøjet. Uanset hvilken seng du har, vil den ikke kunne gøre op for beskidt sengetøj.

Astma- og Allergiforbundet (2015) mener, at man skal vaske sit sengetøj minimum hver 14. Dag. – og endnu oftere, hvis man lider af allergi. Dette skyldes, at der samler sig støv og snavs i sengetøjet, mens du sover.

Udover allergiske reaktioner og samling af støv, så samler der sig også sved og fedt fra huden, som kan påvirke din hud. Lugten af sved er heller ikke ligefrem kendt som noget, der er godt at falde i søvn til.

Sovesofaer – pas godt på din ryg

Sovesofae er praktiske og pladsbesparende, men de er ikke gode at sove på i længden – heller ikke for teenagere!

Deres madrasser er som regel i simpel hyndeskum, der er godt at sidde på, men ofte er for hårdt (eller blødt) at sove på igennem længere perioder.

Hvis ikke du har voldsomme rygproblemer, kan du godt bruge en nat eller to på en sovesofa, men som udgangspunkt bør du holde dig fra at sove på dem i længere perioder.

Der er selvfølgelig undtagelser, og nogle sovesofaer i den dyre ende af skalaen, kan være rimelige, hvis ikke du har problemer med ryggen. Ofte vil du skulle vælge en model, hvor du kan rulle en topmadras på, når du har slået den ud.

Hvis du gerne vil have en sofa, hvor det også er muligt at sove på. anbefaler vi at du overvejer en daybed. Daybeds er med deres minimalistiske og rå design tilbage ind i de danske stuer. De er perfekte til at tage en lur på – og så kan de også bruges som gæsteseng i en snæver vending.

Vores bud på en god seng

Senses Lux – Elevationsseng

senses_lux_elevation

Køb Senses Lux Elevationsseng her.

Vores første anbefaling er den danskproducerede luksusseng Senses Lux. Sengen er produceret af danske håndværkere i Horsens, mens elektronikken er lavet af Linak, der holder til på Als i Sønderjylland.

Senses Lux er en seng, hvor der ikke er sparet på noget. Her får du det bedste indenfor både teknologi og komfort.

Helt særligt har denne model det patenterede CoolTex-skum rundt om fjedrene. Denne skum er også danskproduceret af firmaet Carpenter, der holder til i Højbjerg ud fra Aarhus.

Sengen har også en høj pris, hvilket vil få nogen til at kigge videre til de næste senge, der også er i topkvalitet.

Læs mere om Senses Lux her.

Jupiter Nr. 1 – Boxmadras  – danskproduceret boksmadras

jupiter_boxmadras_no1

Du kan købe Jupiter Boxmadras her.

Hvis valget er faldet på en boksmadras, så er Jupiter Nr. 1 et meget fornuftigt køb.

Med Jupiter får du meget for pengene, hvilket også er noget, der er værd at tage med. Herudover får du en valgfri topmadras med i købet.

Når boxmadrasser sælges til så relativt lav en pris, er det fordi de ikke har en springmadras i midten.

For de fleste vil manglen af en springmadras ikke skabe nogle yderligere, problemer og sengen vil være et godt køb.

Læs mere om Jupiter Boxmadras her.

Jupiter Nr. 1 – Kontinentalseng

jupiter_continental_nr1

Du kan købe Jupiter Kontinental her.

Denne kontinentalseng er et af de absolut bedste køb på markedet. Sengen er produceret på fabrik i Danmark og udstyret med en avanceret 5-zoners springmadras.

Dette er lige efter bogen, hvis du har store hofter eller skuldre og gerne vil passe ekstra godt på din ryg.

Springmadrassen fås i to hårdheder: Medium eller hård. Vi anbefaler at du vælger medium, hvis du vejer under 80 kg og hård, hvis du vejer over.

Med sengen følger også en topmadras, hvor du selv kan vælge om den skal være i latex eller i memory foam.

Læs mere om Jupiter Kontinentalseng her.

Jupiter Nr. 1 – Elevationsseng

jupiter_elevation_sort_2

Du kan købe Jupiter Elevation her.

Jupiter Nr. 1 er en danskproduceret elevationsseng af højeste kvalitet. Den bliver solgt til netpris, hvilket i den grad gør den anbefalelsesværdig.

En elevationsseng er den rigtige til dig, der gerne vil have mulighed for at ligge i sengen og læse en bog eller se fjernsyn.

Med den danskproducerede motor fra Linak er der mulighed for at indstille både ryg- og benstøtte, så du ikke får ondt i ryggen af at ligge med bøjet nakke i flere timer.

Jupiter-elevationssengen har fem komfortzoner, der sikrer at din ryg bliver støttet hele natten igennem.

Med i købet følger en valgfri topmadras, så du selv kan vælge om du vil have en i memory foam eller i latex.

Læs mere om Jupiter Elevationsseng her.

Yderligere læsning

Her har vi fundet nogle ressourcer, som du kan læse for at lære mere om søvn og senge.

Sundhedsguidens bedste råd

Sundhedsguiden.dk har skrevet en dybdegående artikel om, hvordan du kan forebygge rygproblemer ved at få en god nats søvn.

De forklarer blandt andet hvilken dyne og pude, du skal vælge og kommer med deres bedste råd til, hvordan du sikrer en god nats søvn.

Den bedste sovestilling ifølge Sundhedsguiden er når du ligger på siden, med let bøjede ben. Du kan også fint sove på ryggen, men det kan give problemer, hvis du samtidig er svajrygget.

Søndagsavisens Senge-test

Søndagsavisen lavede tilbage i 2010 en test af senge, der – selvom mange af modellerne ikke findes på markedet i dag – har nogle interessante perspektiver.

Blandt andet var der langt fra en ligefrem sammenhæng mellem kvalitet og pris.

Emil Thorups Sengejagt

Selvom dette indlæg er tydeligt sponsoreret af Hästens er det spændende at opleve, hvordan det at have en god seng også er vigtigt for Emil Thorup.

Han har igennem længere tid forsøgt at skille sig af med mange af sine overflødige ting væk, men det skal ikke stå i vejen for at have en god seng.

De vigtigste pointer: Sådan finder du den bedste seng

  • Din rygsøjle skal være ret, når du ligger i sengen
  • En dobbeltseng skal have forskellige hårdheder, hvis I har meget forskellig kropsbygning
  • Vælg en topmadras i latex eller memory foam
  • Overvej en seng fra Jupiter-serien
  • Undgå sovesofaer med tynde skummadrasser
  • Den bedste sovestilling er, når du ligger på siden med let bøjede ben i den bedste seng

Kommenter herunder, hvis du stadig er i tvivl om hvilken seng, du skal vælge. Alternativt kan du også skrive til Bedrenætters support. De har styr på deres stof og vil endnu mere præcist kunne guide dig i retning af den bedste seng.

bedste seng 2017

Modtag 12 tips til en bedre søvn.

Vi har samlet 12 konkrete tips, som du kan bruge til at sove bedre - allerede i aften.

You have Successfully Subscribed!