Sommeren er ankommet.
Det er juni og vi giver dig en masse ny inspiration indenfor søvn, som forhåbentlig kan inspirere og gøre dig klogere.
Podcast
24 spørgsmål til professoren
I radioprogrammet 24 spørgsmål til professoren med Lone Frank på Radio24syv snakker de i dette afsnit om søvn. Det kloge hoved i udsendelsen er søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Molekylær søvn laboratorium på Rigshospitalet.
De belyser, hvordan mangel på søvn koster milliarder på bruttonationalproduktet, fordi det gør os både sløvere og syge. Og hvorfor skal vi egentlig sove? Er det fordi hjernen skal renses for affaldsstoffer eller måske ligefrem skrumpes, fordi den er svulmet op af dagens aktivitet?
Sidst men ikke mindst taler de om drømme. Er det tilfældig statisk elektricitet i hjernevindingerne, eller tjener de et formål?
Hør søvnforskerens svar og diskussion omkring spørgsmålene ved at lytte med her.
Kurser
Workshop om børns søvn
Forløbet er henvendt til forældre med et barn i alderen op til 1 år, der har søvnudfordringer. Hvis barnet har svært ved at falde i søvn, vågner mange gange om natten eller græder ved sengetid.
Det foregår i København med to mødegange med oplæg og vejledning i, hvordan du kan hjælpe dit barn til at sove bedre. Der tages udgangspunkt i Marte meo metoden, som gennem samspil med barnet skaber ro og afslapning.
App
Skriv dagbog med Penzu
At skrive dagbog påvirker ikke din søvn direkte, men det er en god måde at reflekterer over din dag og indstille dig på, at du snart skal sove. Aftenrutiner inden sengetid er vigtigt, for at falde hurtigt i søvn.
Vi anbefaler Penzu, som både er en app og en hjemmeside. På telefonen kan du indstille din app til at sende en påmindelse (enten om morgenen, middag eller aften). Det er supersmart og effektivt i forhold til at skrive derinde hver dag.
Download Penzu gratis til iPhone og android. Husk, at du også kan bruge deres hjemmeside på computeren. Den synkroniserer automatisk med din app.
I sidste måned skrev vi et blogindlæg om de 5 bedste søvnapps.
Artikel
Nattetisseri og salt
Japanske forskere har undersøgt sammenhængen mellem nattetisseri og saltindtag.
Det giver søvnforstyrrelser, der påvirker livskvaliteten med stress, træthed og dårligt humør, når man tisser om natten. Deres forskning siger dem, at mange toiletbesøg om natten, kan skyldes en for saltholdig kost.
Det er ret interessant i forhold til, at 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet.
Læs hele artikelen ”Ny forskning: Spis mindre salt og få en god nats søvn” hos Politiken