Dobbeltdyne – del natten med din partner

af 24. apr 2017

Dobbeltdyner er gode til at deles om varmen på en kold vinteraften. Men hvordan påvirker det din søvn? Hvordan vælger du den rigtige dobbeltdyne? Hvilken størrelse dyne skal du vælge? Vi har i vores guide taget udgangspunkt i, at I er to der leder efter en dobbeltdyne sammen. Men bare rolig! Selv hvis du er et enligt luksusdyr, skal du være velkommen til at læse med. Vi har også skrevet en guide til at finde den bedste dyne her — måske du vil finde den mere relevant. Dynemarkedet kan nogle gange virke som en jungle: Forskellige størrelser, bæreevner, helårs-, vinter- og sommerdyner. Men hvordan finder man den helt rigtige dyne? Det prøver vi at hjælpe dig med her. Hvis du gerne vil have vores mening om en specifik dyne, så kan du skrive en kommentar under guiden og så sidder vi klar til at svare.

Køb din dobbeltdyne på nettet – spar penge og find den helt rigtige

Dit næste indkøb af dyne kan med fordel være fra en webshop. Her skærer du en masse administrationsomkostninger fra og du har mulighed for at sammenligne på tværs af en helt masse produkter. På den måde sparer du både penge og sikrer dig den bedste dobbeltdyne ud fra et stort udvalg. Vi anbefaler bedre-nætter.dk, da de har et stort udvalg af de bedste dyner i forskellige prisklasser. Du har også mulighed for at chatte med en af deres konsulenter, hvis du ønsker personlig rådgivning.

>>FIND DE BEDSTE DOBBELTDYNER TIL GODE PRISER HER<<

Tre størrelser – almindelig, lang og luksus

Generelt fås dobbeltdyner i tre størrelser:

200×200 – almindelig dobbeltdyne

passer til de fleste senge både i bredden og i længden. Nogle købere mener, at dette hurtigt bliver for småt og man ender med at slås om dynen.

200×220 – ekstra lang dobbeltdyne

denne dyne er designet til personer over 185 cm. Dette løser ikke problemet med, at man slås om dynene, men man slipper for kolde fødder.

240×220 – stor dobbeltdyne

Denne størrelse dyne er til dig, der ikke vil skulle slås om dynen. Den er 40 cm bredere end en almindelig dobbeltdyne og du skal derfor sikre dig at jeres seng også er bred nok, så det passer sammen.

Materialer – det er din dobbeltdyne lavet af

En dyne består af to komponenter: Et bolster og  fyld. Bolsteret er det betræk, som er yderst på dynen og hvor dunene eller fibrene ikke kan trænge igennem. Kvalitetsdyner har et tætvævet bolster af cambric i en bomuld eller silke. Det er vigtigt at se efter om dynen er er NO-MITE-certificeret, da det viser at bolsteret er tætvævet nok til at husstøvmider ikke kan komme igennem bolsteret.

Dynens fyld: Naturfyld eller syntetisk

Generelt skelner man mellem to forskellige slags fyld i dyner: Naturfyld, der oftest er dun, men også kan være silke og syntetisk fyld, der kan som regel er en form for hulfiber. Der er gode grunde til at købe begge dele. Syntetisk fyld er ofte billigere og kan holde til at blive vasket oftere end naturfyld. Generelt sover man bedst med dundyner, fordi dunenes unikke egenskaber er bedre til at transportere varme væk, samtidig med at de isolerer og holder en behagelig temperatur.

Bæreevne – dynens isoleringsevne

Bæreevne betegner ikke hvor god en dyne er. Dette er med til at forvirre mange, og får dem til at vælge en forkert dyne. Bæreevne er kun et udtryk for, hvor høj isoleringsgraden i dynen er – og dermed også, hvor varm dynen er. Skalaen går fra 2-16, hvor 2 er tynde dynetæpper og 16 er edderdunsdyner. I vores guide til køb af den rette dyne, anbefaler vi, at du køber en dyne med en bæreevne på mellem 12 og 14. For dobbeltdyner anbefaler vi, at du kigger på dem med en lidt lavere bæreevne, da man er to til at ligge under dynen og skabe varme. Når du skal vurdere to dyner op mod hinanden, skal du se på forholdet mellem vægt og bæreevne. Hvis dynen har en lav bæreevne, men en høj vægt, så er det en indikation på at dunene i dynen er af lav kvalitet. Samtidig har en let dyne med høj bæreevne gode dun, og du bør derfor vælge den. Der er desværre ikke lavet nogen studier af, hvordan dobbeltdyner påvirker din søvn. Det er helt sikkert, at hvis en af jer har tendens til bevæge sig meget i søvne, eller ofte har det meget varme, så er en dobbeltdyne ikke det oplagte valg.

Dobbeltdyne med dun

Alle dundyner er ikke skabt lige og der er meget stor forskel på tværs af de forskellige dun. Herunder har vi valgt nogle af de mest almindelige dyner ud.

Dobbeltdyne med moskusdun

Moskusdun stammer fra moskusænder og er gennem de seneste år blevet en af de mest udbredte typer af dynefyld i Danmark. På det internationale marked er moskusdun ikke så udbredt, hvorimod de i Danmark er en af de mest forhandlede typer dyne. Moskusdun har ikke helt de samme isolerende egenskaber som gåsedun, men er et godt kompromis mellem pris og kvalitet. Generelt er de også gode som dobbeltdyner, da de af denne grund har en lavere bæreevne. Som regel vil en moskusdunsdyne have en bæreevne på 12, hvilket er fint til en dobbeltdyne – også i de kolde vinterperioder. Du skal derfor vælge en dyne i moskusdun, hvis du gerne vil have et godt kompromis mellem pris og kvalitet.

Gåsedunsdyner – varm og luksuriøs

Gåsedun er naturlige dun, som stammer fra gæs. Det der gør gåsedun særligt gode til at lave dyner af er, at de stammer fra større fugle end eksempelvis andedun. Det gør, at de i naturen har skulle holde mere på varmen, og derfor også er bedre til både at ventilere og holde en behagelig temperatur. For at en dyne kan betegnes en ”gåsedunsdyne” kræver det, at mindst 51% af dunene i dynen er fra gæs. Generelt er kvaliteten bedre des højere procentdel af dunene, der er fra gæs. En undtagelse fra dette er edderdunsdyner, hvor et højt indhold af edderdun er en indikation på en dyne i luksuskvalitet. Ikke alle gåsedun er skabt lige – mange steder (primært udenfor Danmark) er man begyndt at slagte gæssene, når de meget små. Dette giver nogle dun, der ikke er færdigudviklede og dermed er dårligere til at holde på varmen.

Silke – det allergivenlige naturfyld

Silkedyner er en ny mulighed for en dyne med naturfyld, der er særligt allergivenlig. Silke er et naturligt protein, hvilket skaber dårlige vilkår for støvmider og gør dynen perfekt til allergikere, der ikke kan tåle husstøvmider. Dette kombineret med at silkens fine tråde gør det muligt for kroppen at ånde igennem den, og det gør, at dobbeltdyner i silke vinder ind på det danske marked.

Bliv enige om bæreevnen

Når man skal have en dobbeltdyne, er det vigtigt at blive enige om, hvor varm dynen skal være. Generelt anbefaler vi, at du sover i et køligt rum og har en lidt varmere dyne. Hvis du og din partner har meget forskellige temperaturer (måske du fryser, mens din partner har det varmt), så er det ikke nogen god idé at investere i en dobbeltdyne. Her vil vi anbefale, at I læser vores guides om de bedste dyner på markedet.

Overvej at have en dyne hver

Selvom der er mange fordele ved at dele dyne, som for eksempel at det er lettere at putte og dele varme, så kan det også være en ulempe. Eksempelvis, har Kelsey Miller gjort op med tanken om at have en dobbeltdyne sammen med sin kæreste og er gået over til at have sin egen dyne: ”Vi havde et tæppe med en dyne ovenpå, så man skulle tro, at der ville være nok plads, men nej. Så en nat, valgte han at skubbe dynen til side og kun sove med sit tæppe. Det var en åbenbaring”.

Mærkninger – kvalitets- og allergigarantier

Indenfor dyner er der særligt tre mærker, som du skal holde øje med: Oekotex, NO-MITE og Downafresh. oeko-texOeko-tex 100 er den vejledende sundhedsmærkning af dyner og er garanti for at dynen er testet for indhold af giftstoffer og andre sundhedsskadelige kemikalier. Den dyne, som du ender med at købe bør som minimum have Oeko-tex-mærkning, da du ellers ikke kan være sikker på, hvorvidt den er sundhedsskadelig. Oeko-tex har også lavet Oeko 1000-mærkningen, der handler om økologi. En tekstil kan kun få Oeko-tex 1000-mærkningen hvis den er blevet fremstillet under ILOs standarder for rimelige arbejdsvilkår og i økologiske materialer. Du kan læse mere om mærkningen på deres hjemmeside. nomiteNO-MITE-mærkningen handler om det materiale som dynens yderste lag – også kaldet bolsteret – er lavet i. Det er en mærkning, der særligt henvender sig til husstøvmideallergikere. Mærket viser, at det yderste lag i dynen er så tæt, at der ikke kan trænge husstøvmider ind i dynen. NO-MITE kan være godt at holde øje med – også selvom du ikke er allergiker. downafresh maerkningDownafresh-mærkningen er en mærkning for materialer i dun, og den viser at dunene i dynen eller puden lever op til EU’s retningslinjer for hygiejne. I praksis sender dynefabrikanterne jævnligt en ’prøver’ fra deres fjer ind til et laboratorie, hvor det bliver testet.

Om sommeren – sommerdyne med lavere bæreevne

Om sommeren bliver det hurtigt varmt at have en dobbeltdyne og mange vælger derfor at investere i to sommerdyner med en lavere bæreevne. Vi er i gang med at udarbejde en guide til køb af sommerdyner – den skulle gerne udkomme i løbet af april 2017.

Vedligeholdelse af dyner

For at din dyne bliver ved med at være i høj kvalitet, er det vigtigt at den bliver vedligeholdt jævnligt. Herunder har vi nogle gode råd til, hvordan du gør det mest effektivt.
  • Husk at ryste dynen igennem hver morgen efter du har sovet med den natten igennem. Som minimum bør du lade den ligge med undersiden opad, så varmen kan komme ud af dynen.
  • Hver 14. Dag er det en god idé at tage dynen med udenfor og lade den lufte igennem.
  • Undgå at vaske dynen for ofte – dette er særligt vigtigt, hvis du har en dundyne, da fedtlaget fra dunene forsvinder i vask.
  • Når dynen skal vaskes, så skal det gøres ved en lav temperatur og med mildt vaskemiddel. Dette minimerer skaden på dunene og bevarer mest muligt af deres fedtlag.
  • Hvis du tørrer dynen i tørretumbleren er det en god idé at gøre det med et par tennisbolde for at holde dunene så luftige som muligt.

Nyt sengetøj: Sengetøj til dobbeltdyne

Mange bliver holdt tilbage fra at skifte til dobbeltdyne, da man dermed skal skifte alt sit gamle sengetøj ud med nyt, der passer i størrelsen. Vi siger ikke, at dette skal holde dig fra at købe en ny dobbeltdyne, men det er noget som du skal have med i overvejelserne, når du skifter din gamle dyne ud.

Kom ryg- og nakkeproblemer til livs – vælg den rette hovedpudebalance by bn

En dyne er vigtig i forhold til at holde på temperaturen. I forhold til ryg- og nakkeproblemer er puden en endnu vigtigere del. Vi har skrevet denne guide til valg af hovedpude. Her kan du blandt andet læse om de forskellige materialer, du kan vælge din hovedpude i.

Konklusion: Den bedste dobbeltdyne

Når du vælger din dobbeltdyne er det en god idé at vælge en med naturfyld som moskus- eller gåsedun. Det er også en god idé at overveje, en dyne med en bæreevne omkring de 10, da varmen fra to kroppe skaber mere varme end en enkelt. Mange vælger at have en dobbeltdyne om vinteren, for så at skifte til en sommerdyne om sommeren. Dette giver en god balance, hvor der er fokus på hygge om vinteren, samtidig med at temperaturen er til at holde ud om sommeren.
bedste seng 2017

Modtag 12 tips til en bedre søvn.

Vi har samlet 12 konkrete tips, som du kan bruge til at sove bedre - allerede i aften.

You have Successfully Subscribed!