En god nattesøvn er altafgørende for energiniveau og velbefindende, men det kan være svært at sove 8 timer hver eneste nat.
Derfor kan det være en god idé at have nogle søvnapps på telefonen, der både hjælper at slappe af og nogle til at følge søvnmønster og aktivitet om natten.
Herunder har vi valgt fem af de apps som vi bruger eller har haft gode oplevelser med.
Sov godt – hypnose søvn-app
Sov godt er en hypnose-app fra Human Progress, som har flere hypnose-apps til andre formål.
Jeg stiftede bekendtskab til den for et par år tilbage, hvor jeg oplevede tankemylder om aften, som gjorde at jeg ikke kunne falde til ro og sove. I desperation prøvede jeg hypnose, selvom jeg var lidt skeptisk over for det i starten. Det er jeg meget taknemlig for. Den har givet mig mange timers ekstra søvn, fordi jeg har haft nemmere ved at slappe af.
Når man bruger app’en handler det om at slappe af og lytte. Ikke stille spørgsmålstegn eller forholde sig kritisk.
I den periode hvor jeg oplevede søvnbesvær brugte jeg stort set hypnose hver nat for at falde i søvn.
Sidenhen har jeg brugt det, når jeg har været ude og rejse eller hvis jeg har haft brug for et quick-fix til at falde i søvn i travle perioder.
Der er en gratis session der hedder Godnat, når du downloader app’en.
Hvis du har et særligt behov (eksempel: Afspænding eller Tidligere i seng), så kan det tilkøbes for 119 kr. pr. stk.
Download Sov Godt til iPhone og Android.
F.lux og Twilight – sov godt uden blåt lys
F.lux (Mac/Windows) og Twilight (Android) gør en stor forskel for din nattesøvn, hvis du (ligesom alle os andre) ikke kan holde fingrene fra din telefon om aftenen.
Forskere har fundet frem til at skarpt lys om aftenen forstyrrer søvnhormonet melatonin, og at blåt lys er det værste i den sammenhæng. Ved at lave en lille ændring i mængden af hvidt og blåt lys, som du udsættes for inden sengetid, så kan du forbedre din søvn og dit generelle helbred.
Problemet er, at telefoner, tablets og computere er de største kilder til det klare hvid-blå lys. Så selvom det kan virke uskyldigt at tjekke Facebook inden du sover, så kan det skade din søvnkvalitet betydeligt.
En løsning er udelukkende at have skærmtid i dagslys, hvilket er omstændigt og gør alting meget besværligt.
En anden og mere effektiv løsning er, at benytte dig af et filter til telefon og computer, som reducerer mængden af blåt lys når solen går ned. Den rødtonede skærm vænner man sig hurtigt til.
Download F.lux (Mac/Windows) og Twilight (Android)
Hvis du har en iPhone kan telefonen sættes op til det i indstillinger, så en app til formålet er ikke nødvendigt.
Sleep cycle alarm clock – vågn op på en behagelig måde
Det skal være rart at vågne om morgenen også selvom man er nødt til at have en alarm sat til. Det er ambitionen bag Sleep cycle alarm clock, som analyserer din søvn.
Inden du går i seng sætter du en alarm til. Her kan du vælge dit eget tidsvindue i forhold til at blive vækket. Helt op til 90 minutter.
Når du skal sove, lægger du telefonen ved din side. App’en registrerer bevægelse og analyserer på den måde, hvor let eller dyb søvn du er i.
Hvis du har valgt et tidsvindue på 20 minutter, så kan du blive vækket i tidsrummet 20 minutter før og efter det givne tidspunkt, som alarmen er indstillet til. Du vil blive vækket i den mest lette søvn, som app’en registrerer – der hvor der er størst aktivitet.
Fordi den registrerer bevægelse, så kan du holde øje med din søvn og se, hvornår du er i dyb og let søvn. Der er en notefunktion, hvor du kan skrive, hvis du har drukket kaffe eller alkohol inden sengetid eksempelvis, for at holde øje med effekten af det.
Sleep cycle alarm clock er gratis og kan downloades både til iPhone og android.
Penzu – skriv hjernen tom
Tankemylder er en af de hyppigste årsager til, at det føles umuligt at falde i søvn. Jeg har siden nytår benyttet mig af Penzu, der er en dagbogsapp, til at håndtere mine tanker. Ikke fordi jeg går tilbage og læser dem, men det er rart at have det samlet.
Jeg prøvede både at modificere Word-skabeloner og OneNote, men der var ingen løsninger, der virkede lige så godt som Penzu.
Deres gratis-version virker godt og jeg har ikke umiddelbart set nogen grund til at opgraderer til deres premium.
Download Penzu gratis til iPhone og android. Yderligere kan du bruge deres webside til at skrive på computeren. Den synkroniserer automatisk med din telefon.
Headspace – find ro i sindet
Den sidste app er Headspace meditationsapp. Vi har tidligere skrevet om app’en her på Sampa. Konceptet er meget enkelt: Sæt ti minutter af til at meditere hver dag. Det vil give dig ro og overskud i hverdagen – og dermed give dig en mere rolig søvn.
Headspace har også samlinger, der direkte går ind og hjælper dig med at falde nemmere i søvn. Jeg har ikke stiftet bekendtskab med den endnu.
Du får 10 meditationssessions gratis og derfra kan du købe et abonnement.
Download headspace til iPhone og android.
En app gør det ikke alene
Der skal mere end en app til at sove bedre. Men en app kan være en hjælp på vejen til en god søvn.
Det kan virke stressende at have et øget fokus på antallet af timer i stedet for kvaliteten af søvnen.
Derfor anbefaler vi som udgangspunkt ikke, at du bruger apps til at følge, hvor mange timer du sover om natten. De udvalgte apps, som vi anbefaler er midler til at sove bedre – og generelt at give dig mere ro i sindet.
Hvis du oplever længerevarende søvnproblemer anbefaler vi, at du kontakter læge eller en søvnklinik.