Sampa https://sampa.dk Sov Godt Wed, 25 Apr 2018 12:28:52 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.5 Melatonin – hormonet der styrer din søvn https://sampa.dk/melatonin/ Wed, 25 Apr 2018 09:05:26 +0000 https://sampa.dk//?p=342 Melatonin styrer din døgnrytme og det et vigtigt hormon for din søvn. Lær hvordan du selv kan bidrage til din egen produktion af melationin i denne guide.

The post Melatonin – hormonet der styrer din søvn appeared first on Sampa.

]]>
Melatonin er et hormon, som regulerer vores døgnrytme og hjælper kroppen til at falde i søvn. Hormonet produceres og udskilles i den forreste del af hjernen (corpus pineale) og i nethinden i øjet. Udskillelsen bliver dels styret af lysniveau og af kroppens indre ur.

Sådan producerer din krop melatonin

Produktionen af melatonin starter få uger efter fødslen, og topper omkring seks-års-alderen, hvorefter den falder brat efter puberteten. Den fortsætter med at falde hele livet, og mange ældre producerer meget små mængder af hormonet.

Evolutionsmæssigt har produktionen af hormonet haft en vigtig funktion i forhold til at tilpasse det biologiske ur til de varierende dagslængder. Dengang var der ikke nogen lamper eller skærme til at forvirre kroppens biologiske ur: Når det var nat var det mørkt, og man skulle sove.

I dag har vi både elektrisk lys og skærme med blåt lys, der hæmmer produktionen, og derfor er det vigtigere end nogensinde at være opmærksom på, hvordan man selv kan styre hjernens produktion af hormonet og give kroppen de bedste forudsætninger for en god søvn.

Seks tiltag, der øger kroppens melatoninproduktion

Herunder har vi skrevet nogle tips til at skabe de bedste betingelser for en optimal melatonin-produktion:

Ingen skærme inden sengetid

Det blå lys fra dine skærme er for hjernen det samme som det blå lys fra himlen og solen. Den bedste måde at slippe for dette er, at gøre det til en vane at slukke for alle skærme mindst en time inden sengetid. Du kan eksempelvis bruge tiden på at læse en god bog.

Twilight og f.lux

Selvom den sidste time inden sengetid er den vigtigste i forhold til at holde produktionen høj inden sengetid, så er de øvrige aftentimer også vigtigere. Her kan du bruge et filter som eksempelvis Twilight (Android) eller f.lux (pc/mac).

Undgå skarpe lamper inden sengetid

Skarpt lys fra lamper hæmmer også dannelsen af hormonet. Derfor er det vigtig, at dit aften- og nattelys ikke er så kraftigt. En af de store problemer i forhold til dette er, når du i skæret fra en kraftig toiletpærer børster tænderne og fjerner make-up. Hav derfor en pærer med lavere lysstyrke på badeværelset, sørg for at gøre det mere end en time inden sengetid eller gå ud af badeværelset, når du skal børste tænder.

Spis melatonin-holdige fødevarer

Der er også visse fødevarer, der øger melatonin-niveauet i hjernen. Disse fødevarer har et naturligt indhold af melatonin.

En liste over nogle af de fødevarer med det højeste melatonin-indhold kunne se ud således:

  • Ananas
  • Bananer
  • Appelsiner
  • Havregryn
  • Majs
  • Ris
  • Tomater
  • Byg

Undgå koffeinholdige drikke inden sengetid

Koffein i store mængder er ikke godt for din søvnkvalitet. I dette studie, har forskere fra Tel-Aviv Universitet undersøgt hvordan koffein påvirker melatonin-produktionen.

De kommer til konklusionen, at folk der har problemer med at sove skal holde sig fra kaffe i aftentimerne. Det skyldes at de neuro-transmittere, der producerer melatonin er dem, der også bliver påvirket af koffein.

Gå ti minutter udenfor

Vi blev ikke skabt til at være indendørs hele tiden. Når du udsætter dine øjne for bare nogle få minutters skarpt lys skaber du bedre betingelser for en høj melatonin-produktion om aftenen.

Melatonin som lægemiddel

Melatonin bruges også som lægemiddel til at behandle søvnløshed og sænke generne ved jetlag. I Danmark fås hormonet på recept, og kan ikke købes i håndkøb på danske apoteker. Det er tilgengæld lovligt at bestille piller fra et andet EU-land over nettet og få det leveret til Danmark. Vi anbefaler, at du taler med din læge inden du begynder at tage melatonin.

Melatonin 3mg

Den mest almindelig dosis er en tablet på 3 mg dagligt, men du bør altid følge din læges anvisninger. Stoffet indtages som regel i pilleform og helst 1-2 timer før sengetid. Dette kan dog variere alt efter, hvilken søvnlidelser, der bliver behandlet for.

Jetlag

I forbindelse med jetlag kan melatonin hjælpe med at reducere generne. Der er både studier, der viser positive resultater, mens andre studier konkluderer, at det ikke har den store virkning. Den bedste måde at tage det på er, ifølge de fleste forskere, at tage det umiddelbart efter mørkets frembrud på destinationen og fortsætte med at tage det de første par dage.

Udover at tage tilskuddet er det vigtigt at tilpasse sig den lokale døgncyklus i forhold til både måltider og sengetider.

Bivirkninger ved melatonin

Modsat meget andet sovemedicin, så er melatonin ikke forbundet med alvorlige bivirkninger ved kortvarig behandling. Der kan stadig forekomme mindre alvorlige bivirkninger som hovedpine, kvalme og døsighed.

Langtidseffekterne af at tage melatonin er ikke dokumenteret, ligesom effekterne på fosteret ved indtagelse under graviditet ikke er undersøgt til bunds.

The post Melatonin – hormonet der styrer din søvn appeared first on Sampa.

]]>
Søvnproblemer indefra: Rikke gav sig selv lussinger for at holde sig vågen https://sampa.dk/soevnproblemer-indefra-rikke/ Wed, 25 Oct 2017 10:12:35 +0000 https://sampa.dk//?p=828 Ikke engang i fem minutter ad gangen kunne Rikke Carøe Gadeberg holde sig vågen på sit arbejde, før hun kom i behandling for søvnapnø. Søvnapnø er en søvnforstyrrelse med anfald af pauser i vejrtrækningen eller nedsat vejrtrækning. I 30-60 års alderen er forekomsten af tilstanden omkring 4 % blandt mænd og 2 % blandt kvinder. […]

The post Søvnproblemer indefra: Rikke gav sig selv lussinger for at holde sig vågen appeared first on Sampa.

]]>
sovnapnoIkke engang i fem minutter ad gangen kunne Rikke Carøe Gadeberg holde sig vågen på sit arbejde, før hun kom i behandling for søvnapnø.

Søvnapnø er en søvnforstyrrelse med anfald af pauser i vejrtrækningen eller nedsat vejrtrækning. I 30-60 års alderen er forekomsten af tilstanden omkring 4 % blandt mænd og 2 % blandt kvinder. (Kilde)

At holde sig vågen krævede uanede mængder af kaffe, te, chokolade og slik, når Rikke sad på kontoret i sit arbejde som IT-konsulent. Når hun kørte i bil til og fra arbejde måtte hun ty til små lussinger for at undgå at falde i søvn.

På arbejdspladsen havde Rikke svært ved at snakke med sin chef om problemet. Hun prøvede at skjule det, fordi hun synes, det var pinligt, at være udmattet hele tiden. I dag ville hun ønske, at hun havde været mere åben og givet virksomheden en mulighed for at gribe ind.

Nyt menneske med mere søvn

I behandlingen for søvnapnø fik Rikke en CPAP-maskeCPAP-behandling-sovnapno, der gør det muligt for hende at sove dybere. Ifølge sit aktivitetsarmbånd fik hun behandlingen kun 10 minutters dyb søvn. Nu sover hun dybt i 45 minutter til 2 timer om natten.

Den øgede mængde dyb søvn giver hende mere energi på arbejdet, og hun har stoppet sit tidligere konstante forbrug af kaffe og sukker.

På trods af, at Rikkes kollegaer ikke kendte til hendes problem, så kan de tydeligt mærke forskel efter hun er kommet i behandling.

”Jeg er jo en helt anden person. Mine kollegaer har sagt, at det er lige som om, at jeg er kommet ud af en osteklokke, fordi jeg ikke er træt hele tiden,” siger Rikke.

Efterfølgende er hun kommet i kontakt med flere kollegaer, der har søvnproblemer, heriblandt en person som også lider af søvnapnø. Hun mener, at det kan gavne, hvis virksomheder sætter fokus på medarbejdernes sundhed.

”Så bliver man tvunget til at tænke over, hvad der er normalt og hvad der ikke er,” siger hun.

Har du symptomer på søvnapnø?

Hvis du ligesom Rikke føler dig træt hele tiden og måske har fået bemærkninger om snorken, kan det godt være, at du har søvnapnø.

Det er en god idé at komme i dialog med din læge, der kan føre dig videre gennem systemet, ligesom vi også anbefaler Facebook-gruppen Søvnapnø, der er yderst aktiv og klar til at hjælpe.

Vil du gerne vide mere om søvnapnø? Så anbefaler vi Sundhed.dk’s artikel om emnet.

Du kan også se videoen herunder, hvor sygdommen og dens udbredelse beskrives.

 

The post Søvnproblemer indefra: Rikke gav sig selv lussinger for at holde sig vågen appeared first on Sampa.

]]>
Indretningstips til soveværelset for bedre søvn https://sampa.dk/indretning-sovevaerelse/ Fri, 15 Sep 2017 09:14:34 +0000 https://sampa.dk//?p=816 Brug tid på at indrette dit soveværelse, så du sover godt hver nat. Her kan du læse vores erfaringer og forskningens anbefalinger.

The post Indretningstips til soveværelset for bedre søvn appeared first on Sampa.

]]>

Indretningstips til soveværelset for bedre søvn

I en undersøgelse af såkaldte ’ekstreme samlere’ har forskere fra St. Lawrence University (New York) fundet ud af, at et rodet soveværelse forværrer søvnkvaliteten.

Dette kombineret med talrige undersøgelser af luftkvalitetens effekt på søvnen gør en ting klart:

Det er vigtigt, hvordan du indretter dit soveværelse.

Vi guider dig til indretning af soveværelset, som kan være med til at forbedre søvnkvaliteten.

Sengen danner grundlagetbedste seng

Sengen er det vigtigste i soveværelset. Det er her, vi opholder os mest.

Det værd at investere penge i en seng og madras af høj kvalitet, og som passer specifikt til dit behov og soveposition.

Indretningsmæssigt kan sengen optimeres med sengegavl, sengetæpper og puder, for at omramme området bedre og få det til at se ryddeligt og hyggeligt ud.

Du kan læse, hvilke senge vi anbefaler ved at læse her.

Hvis du vil have et hyggeligt sengemiljø, så er en sengegavl et godt sted at starte. En sengegavl kan være med til at forbedre samle rummet og gøre senge mere indbydende.

Der findes en række af flotte sengegavle, som du enten kan købe eller hvis du er kreativ, kan det være dit næste gør-det-selv-projekt.

Sengetæpper, puder og sengetøjpyntepuder til sovevaerelset

Pyntepuder og store sengetæpper kan være en belastning i dagligdagen, hvis ikke du har sat dem i system. På samme tid kan de samle meget støv og skidt.

Hvis du gerne vil have pyntepuder, er det god idé er at opbevare sengetæppe og pyntepuder under sengen i opbevaringskasser eller hvis du har indbyggede skuffer i sengerammen. På den måde er det nemt at finde dem frem om morgenen og lægge dem væk når man skal sove.

Hvis du ikke har tålmodighed til at redde din seng hver morgen med sengetæppe og puder, så er der andre muligheder.

Du kan eksempelvis købe et pænt sengetøjssæt med et indbydende mønster og i et behageligt materiale. Det kan give samme effekt som et sengetæppe, hvis dynerne er redt ordentligt.

Vælg den rette lampe

Lys er en vigtig faktor i soveværelset – både elektrisk lys og dagslys, fordi søvnhormonet melatonin påvirkes af kraftigt lys.

Generelt bør du vælge varmt lys til soveværelset for at lamperne ikke går ind og hæmmer melatoninproduktionen i hjernen.

I soveværelset har man som udgangspunkt brug for 3 lamper. Det er en god idé med en loftslampe, læselampe og en god lyskilde ved klædeskabet.

Loftslampens lys bliver spredt og det er derfor vigtigt at finde en pære, der er kraftig, men ikke blænder, når du kigger direkte på den.

Dette kan eksempelvis opnås ved at finde en lampe med en styrke på 1000 lumen og have en skærm der dækker for det direkte lys og dermed bryder lyset.

Alternativ kan lyset spredes i rummet ved at placere flere mindre pærer omkring loftet. Denne løsning giver en mere jævn belysning, men er ofte ikke en mulighed, hvis du bor i en lejet bolig.

Charlston Lighting har udviklet dette værktøj til at vurdere, hvor meget lys du kan bruge. Vores erfaring er, at værdierne herfra er lidt for høje.

Læselampens lys skal være skarpere og koncentreret. Dette kan eksempelvis opnås med en LED-lampe. Den placeres ofte ved sengegærdet, så den nemt kan slukkes fra sengen.

Udover styrken på LED’en er det også vigtigt at overveje farvetemperaturen i pæren. Her anbefaler vi en pære i en varm hvid – svarende til 2700 kelvin. Du kan se et eksempel på en optimal lampepære til soveværelset hos .

Til klædeskabet er kraftigt lys også meget velegnet, så det er nemt at identificere farver og tøjstykker. Medmindre du finder dit tøj frem i løbet af aftenen, så er skarpheden af denne lampe også mindre vigtig i forhold til søvnkvaliteten.

Mørklæg rummet

Det er moderne med et lyst hjem med store vinduespartier og det er godt for humøret.

Men de lyse hjem kan have en bagside: Lette gardiner eller slet ingen mørklægger ikke rummet – og det gør det sværere at falde i søvn.

Hvis du gerne vil skabe de bedste betingelser for en uforstyrret nattesøvn, så er det vigtigt med gardiner der lukker lyset ude. Dette kan både være i form af tykke stofgardiner, rullegardiner med mørklægningsgardiner.

Den løsning som jeg selv har haft succes med har været mørklægningsgardiner fra Velux. Disse er meget diskrete og samler ingen støv.

Udover gardiner er det også vigtigt at holde rummet fri fra _ lys. Det gælder både lys fra lamper, tv, telefoner og computer forstyrrer søvn og kroppens produktion af melatonin.

Vi forklarer konsekvenserne af et lysforstyrret nattesøvn i vores artikel om melatonin.

Melatonin – hormonet der styrer din søvn

Det gode indeklima

Et studie fra DTU har vist, at et dårligt indeklima kan måles i din kognitive præstation allerede dagen efter, ligesom det førnævnte studie af samlere viser konsekvensen af at have for mange ting i sit soveværelse.

I forhold til indretning af soveværelset kan du tage følgende forbehold for at skabe de bedste forudsætninger for et godt indeklima.

Planter for bedre indeklimaluftrensende planter indeklima

Grønne planter pynter, men de giver også et bedre indeklima.

Der findes flere planter som har en decideret luftrensende effekt, hvilket kan være en god idé at overveje til soveværelset.

Fredsliljen er blot en af de mange mulige planter til soveværelset.

På Sampa har vi tidligere skrevet artikler om luftrensende planter og indeklima, hvor vi har taget udgangspunkt i NASAs Clean Air Study.

Nemt at gøre rent

Et godt indeklima sikres også ved ugentlig rengøring.

Derfor er det vigtigt, at overfladerne i soveværelset er nemme at tørre af, og at det er nemt at støvsuge – også under sengen.

Rummet

Undgå rod med smart opbevaring

I soveværelset er det vigtigt, at der ikke ligger mange løse ting og roder.

Vi anbefaler, at du investere i opbevaring af ekstra sengetøj, puder og sengetæpper. Det er muligt at købe en sengeramme med indbyggede skuffer eller bedrollers, hvis pladsen under sengen skal benyttes til fulde.

Skab en hyggelig atmosfære

For at skabe et rum med fokus på ro og afslapning er det vigtigt at der er gode rammer og små detaljer, der i sidste ende giver en fredfyldt søvn.

Mulighederne er mange. Du kan prøve dig frem med en god læselampe i gulligt lys, potpourri, rolige billeder, bløde puder og tæpper.

Sov bedre med gradvise tiltag

Vi tilbringer mange timer hver nat i soveværelset og derfor indretningen af soveværelset vigtig. Når det så er sagt, så er det vigtigt ikke at lade sig stresse af nye tiltag.

Du forbedrer dine muligheder for at forbedre ’søvnklimaet’ ved at fokusere på en forbedring ad gangen (eksempelvis mørklægning) og så gradvist arbejde videre mod ’det perfekte soveværelse’.

The post Indretningstips til soveværelset for bedre søvn appeared first on Sampa.

]]>
Dårligt indeklima ødelægger din nattesøvn https://sampa.dk/indeklima/ Tue, 29 Aug 2017 12:34:20 +0000 https://sampa.dk//?p=665 Indeklimaet kan være forskellen på en god og rolig søvn og en hvileløs nat. Her kan du læse om de vigtigste ting du skal undersøge.

The post Dårligt indeklima ødelægger din nattesøvn appeared first on Sampa.

]]>

Dårligt indeklima ødelægger din nattesøvn

Et soveværelse med dårligt indeklima påvirker din søvn så negativt, at din præstationsevne dagen efter er formindsket, viser et studie fra DTU*. Vi ser nærmere på, hvordan du undersøger indeklimaet i dit soveværelse, og kommer med forslag til konkrete forbedringer, som du kan implementere.

Hvad dækker indeklima over?

Ordet indeklima dækker over en række forskellige faktorer i dine omgivelser. De klassiske eksempler er træk, temperatur og luftfugtighed, men også støj og lugt skal medregnes, når du skal undersøge indeklimaet.

Har du et dårligt indeklima?

Der findes mange symptomer på dårligt indeklima, herunder de vigtigste:

  • Irritation og kløen omkring øjne og næse
  • Udslæt og rødmen på huden
  • Hovedpine og hoste
  • Øget træthed

Hvis du har nogle af ovenstående symptomer, så kan det være et tegn på dårligt indeklima. Særligt hvis symptomerne forsvinder, når du er ude. Selvom du ikke oplever disse symptomer, kan du stadig godt have et dårligt indeklima, der gør din søvn urolig. Sørg derfor for at efterleve følgende råd.

Temperatur mellem 16 og 20 grader

Ifølge Sleep.org er den optimale temperatur til at sove i mellem 16 og 20 grader. Denne temperatur behøver du ikke at have i hele dit hjem. Det er at foretrække, at dit soveværelse er 2-5 grader køligere end resten af dit hjem. Hvis temperaturen er flere grader over eller under det anbefalede, kan det føre til øget urolighed og mindsket REM-søvn. Det giver mening at have en lavere temperatur i soveværelset, fordi din kropstemperatur naturligt falder, når du skal til at falde i søvn. Ved at have et køligt rum kan vi faciliterer dette.

Er luftfugtigheden for høj?

Mens temperatur er et parameter, som de fleste kan forholde sig til, så er luftfugtighed sværere at måle og forstå. Det gør det ikke mindre vigtigt. Mens tør luft kan føre til irriteret hud og udtørrede slimhinder i løbet af natten, så kan for fugtig luft være ubehageligt og gøre det sværere at falde i søvn. Meget høj luftfugtighed kan føre til skimmelsvamp.

Skimmelsvamp

Udover at luften bliver tungere, når luftfugtigheden er for høj kan det også føre til skimmelsvamp.

VIDSTE DU:   Skimmelsvamp er en samlet betegnelse for forskellige typer af svampe, der vokser i menneskers hjem og har en stor effekt på indeklimaet.

Skimmelsvamp kan udløse både astma og allergi. Svampene viser sig ofte som grøn-sorte afmærkninger.

Svampesporer findes overalt omkring os – derfor er den bedste måde at dæmme op for svampene ved at holde fugt og vand ude. Hvis du gerne vil læse mere om skimmelsvamp, så anbefaler vi denne side fra Bolius, hvor du kan se en række eksempler på hvordan skimmelsvamp kan se ud. Hvis du allerede har konstateret skimmelsvamp, så kan du i denne video se, hvordan du kommer af med den.

Hvordan kontrolleres og reguleres luftfugtigheden?

Mens alle danske hjem er udstyret med muligheden for at regulere temperatur, så skal der udstyr til at undersøge og regulere luftfugtigheden. Til at måle luftfugtigheden skal du bruge et hygrometer. Dette findes i mange forskellige former – du kan ligefrem finde et som du kan sætte i din smartphone.

Antal CO2-partikler i luften

En af de vigtigste parametre for indeklimaets tilstand er antallet af CO2-partikler i luften.

VIDSTE DU:

Man måler koncentrationen af CO2 i luft i milliontedele (parts per million; PPM).

Det vil sige at en CO2-koncentration på 400 PPM indikerer at for hver million luftpartikler er 400 af dem CO2. Mens der udendørs er omkring en koncentration på 350-450 PPM, så er grænsen for et godt indeklima på 1000 PPM.

Alle værdier herover er en indikation på dårlig udluftning og har en negativ effekt på din søvn.

I det føromtalte eksperiment fra DTU havde de lavet to testgrupper og opsat målere. Gruppe 1 sov først med lukket vindue, herefter med åbent. Herunder ses resultaterne fra målingerne af CO2-indholdet: Gruppe 2 sov ligesom gruppe 1 med lukket vindue i den første periode. Hernæst fik de installeret en ventilator, der gik i gang når CO2-niveauet oversteg 900 PPM. Herunder ses de endelige konklusioner: I begge tilfælde blev mængden af CO2-partikler mindsket markant. Men hvad vigtigere er, så kunne forskerne også konkludere at de åbne vinduer og ventilation havde følgende effekter:

  • Deltagerne rapporterede at luften var friskere
  • Søvnkvaliteten havde været bedre
  • Deltagerne følte sig mindre trætte og kunne koncentrere sig bedre
  • Deltagernes logiske færdigheder var bedre

Der er for forskerne bag forsøget derfor ingen tvivl om, at CO2-niveauet i soveværelset er vigtigt i forhold til at optimere søvnen.

Radonstråling

Stråling fra radon og mobiler er et problem, der årligt er skyld i flere dødsfald end trafikken. Tidligere undersøgelser fra Statens Institut for Strålebeskyttelse viser at omkring 350.000 danske hjem er over sundhedsstyrelsen grænseværdi på 100 Bq/m3.

VIDSTE DU:

Man måler Radonstråling i Bequerel pr. kubikmeter (Bq/m3). Bequerel en enhed, der viser antallet af radonatomer, der henfalder pr. sekund. Det vil sige, at en måling på 100 Bq/m3 viser, at der udsendes radioaktiv stråling fra 100 radonatomer pr. kubikmeter pr. sekund.

Hvis du bor i et et-plans-hus i et af de udsatte områder på dette kort, så vil vi anbefale, at du foretager en radonundersøgelse. Det kan du både gøre med en enkeltmåling eller du kan gøre det gennem RadonDanmark, hvor du kan foretage en mere detaljeret undersøgelse over 60 dage. Hvis uheldet er ude, og din bolig er forurenet med radon, er der flere ting du kan gøre. Des højere niveauet er, des mere drastisk en metode

Luft ud: Udluftning er den nemmeste måde at nedbringe antallet af radon-partikler i luften.

Radonsikring: Radonsikring foregår ved, at du lægger en membran i eksempelvis gulvet, der hjælper med at tætne alle revnerne. Hvis du i forvejen skal lægge nyt gulv er denne udgift meget begrænset, men hvis du skal til at skifte hele gulvet for at lægge membranen ned, så bliver det en bekostelig affære. Denne løsning anbefales til bygninger med en værdi på over 200 Bq/m3.

Radonsug: Den dyreste og mest effektive sikring er et radonsug, som installeres under gulvet. Her føres et rør gennem betonen og ned i gruset under huset. Dette kan nedbringe mængden af radonstråling med 80-95%.

Opsummering: 9 gode råd til at forbedre indeklimaet

Ugentlig rengøring

Det er umuligt at undgå, at der samler sig støv og snavs i soveværelset. Derfor er det vigtigt at tørre alle flader af og støvsuge minimum en gang ugentligt.

Daglig udluftning

I løbet af natte udånder vi CO2 og udskiller op mod to liter vand. Det gør at indeklimaet i dit soveværelse skal luftes igennem hver dag. Hvis det er svært at opretholde den nødvendige udluftning kan du bruge en

Skift sengetøj minimum hver 14. dag

Ligesom rengøring er det vigtigt at få skiftet dit sengetøj. Som vi også har skrevet her, så er regelmæssig skiftning af sengetøj godt for både indeklima og din hud.

Når du skifter sengetøj, er det en god idé at lægge dynen udenfor, så den kan blive luftet igennem.

Indstil termostaten korrekt

Den rigtige temperatur i soveværelset er afgørende for en god søvn. En strategi til at få en lavere temperatur i soveværelset om sommeren er at trække gardinerne ned nogle timer før din sengetid.

Luftrensende planter

Planter omdanner kuldioxid til ilt og kan være med til at skabe et friskere indeklima. NASA har lavet en liste over de planter, der er bedst til at rense luften.

Vi har også skrevet en artikel om emnet her.

Opbevar tøj udenfor soveværelset eller i skuffer

Tekstiler opsamler mange støvpartikler, og det er derfor en god idé at opbevare dit tøj uden for soveværelset eller i skuffer, hvor det ikke bliver støvet.

Undgå parfumefyldte produkter

”Der er jo ingen grænser for, hvad man kan få af specialprodukter, men mit råd er at begrænse brugen, gerne til nogle produkter, hvor der ikke er for meget parfume og duftstoffer i” udtaler Geo Clausen til Videnskab.dk. 

Parfume og luftfriskere er en af de hyppigste årsager til irriterede slimhinder og luftvejene. Derfor anbefaler Astma- og Allergiforbundet, at du forsøger at begrænse din brug af parfumefyldte rengøringsmidler.

Det er særligt vigtigt i soveværelset.

Mørklægningsgardiner / vækkeure med lys

Lys er en af de vigtigste faktorer i forhold til at have en stabil nattesøvn. Det skyldes, at lys er med til at regulere mængden af søvnhormonet melatonin.

Udover at være effektive til at reducere lysmængden så kan mørklægningsgardiner også være med til at reflektere sollyset væk, hvilket gør det nemmere at opnå den optimale temperatur til en god nattesøvn.

Udfør regelmæssige tests

Den bedste måde at være sikker på at indeklimaet i dit soveværelse er godt, er ved fortløbende at teste det. Det kan du gøre med en måler som denne her fra Netatmo.

*Læs DTU Bygs artikel her.

The post Dårligt indeklima ødelægger din nattesøvn appeared first on Sampa.

]]>
Søvnstadier – sådan foregår REM-søvn https://sampa.dk/soevnstadier/ Tue, 22 Aug 2017 10:35:40 +0000 https://sampa.dk//?p=645 Læs om søvnens fire faser og lær hvordan du udnytter denne viden til at sove bedre.

The post Søvnstadier – sådan foregår REM-søvn appeared first on Sampa.

]]>
På trods af, hvor meget af vores liv vi bruger på at sove, så ved vi meget lidt om søvn sammenlignet med andre processer i den menneskelige natur.

Vi kender konsekvenserne af ikke at sove:

Nedsat kognitiv funktion, træthed, og hvis man holder sig vågen for længe ad gangen, kan det føre til depression og i sidste ende død.

Men hvordan foregår en god nats søvn?

Sampa har undersøgt den videnskabelige litteratur på området og tager dig med på en tur gennem søvnens faser.d

De fire søvnfaser danner grundlaget for den britiske søvncoach Nick Littlehales’ R90-system, som du kan læse mere om i hans bog Sov Rigtigt.

1. Stadie – slumren

Du åbner øjnene og kan ikke huske de sidste par minutter af TV-serien, du ellers har fuldt godt med i. Du mener bestemt ikke, at du sov.

Du har slumret – og blev revet ud af søvnens første fase.

Karakteristika for slumren:

  • Meget let søvn, som man nemt vågner fra
  • Cirka halvdelen af gangene, når man vækkes i første stadie, kan man opleve tvivl om, hvorvidt man overhovedet har sovet
  • Musklerne begynder at koble fra, hvilket kan føre til spjæt med arme og ben
  • Varer de første 5-10 minutter af søvnen

2. Stadie – søvnens begyndelse

”Jeg sover…” er dit svar, når du ligger på sofaen og bliver hivet i ærmet.

Kroppen har koblet fra og man kan ud fra EEG-scanninger af hjernen se, at dine hjernebølger er begyndt at blive langsommere.

Du sov let – og blev revet ud af søvnens anden fase.

Karakteristika for søvnens begyndelse:

  • Drømmeløs søvn, hvor man ikke oplever ubehag ved at blive vækket
  • Ingen kontakt til bevidstheden
  • Sænket puls og kropstemperatur

Samlet bliver de to første faser af din søvn kaldt ”let søvn”.

3. stadie – dyb søvn

”Jeg har kaldt på dig fire gange!” lyder det ude fra køkkenet.

Du har intet hørt – for du var i den tredje fase af søvnen: Den dybe søvn.

Her kan du sove igennem de fleste forstyrrelser og bliver desorienteret, hvis du bliver revet ud midt i denne fase.

Karakteristika for dyb søvn:

  • Stadiet begynder efter 30-45 minutters søvn
  • Sove på trods af forstyrrelser eller støj
  • Hvis man bliver vækket, vil humøret være ustabilt og du skal bruge omkring 30 minutter på at blive klar. Visse steder skelner man mellem dyb søvn og meget dyb søvn, hvilket fører til, at der er faser.

Samlet bliver de tre første faser kaldt NREM-søvn. Det står for Non Rapid Eye Movement, og står i kontrast til den næste fase.

4. stadie – REM-søvn

”Arrrrhhh” skriger du inde i hovedet. Og så vågner du med et sæt. Du drømte, at du var ved at falde ned fra en bro.

Selvom drømmene er forskellige, så er det fælles for alle mennesker, at vi næsten kun drømmer under REM-søvnen.

Selve udtrykket ”REM”-søvn kommer fra øjets bevægelser i fasen, men det mest interessante har intet med øjnene at gøre – det foregår inde i hjernen.

For selvom bevidstheden ikke er til stede, så arbejder hjernen på højtryk for at skabe billeder og forestillinger.rem sovn hjerneaktivitet

Forskere er enige om, at i denne fase behandles dagens begivenheder.

Du kan blandt andet læse i denne artikel, at et studie har fundet ud af, at folk med en reduceret mængde REM-søvn har sværere ved at forstå komplicerede sociale sammenhænge og har en forøget risiko for at udvikle psykiske sygdomme.

I løbet af natten bliver faserne med REM-søvn længere, hvilket også er grunden til, at mange føler, de drømmer mere om morgenen umiddelbart inden de vågner.

Karakteristika for REM-søvn:

  • Drømme og mareridt
  • Udgør ca. 20% af søvnen hos voksne
  • Vågner nemmere end ved dyb søvn
  • Øget hjerneaktivitet og puls

Ændringer med alderen

Generelt som man bliver ældre, bliver mængden af REM-søvn mindre.

Mens et spædbarn kan befinde sig i REM-stadiet i op mod 50% af tiden, så kan ældre mennesker i gennemsnit kun bruge 20% af deres søvn i stadiet.

Hvad skal stadierne bruges til?

Du kan tilrettelægge dit liv med denne information på flere måder.

R90 – planlæg din nattesøvn i 90-minutters intervaller

Nick Littlehales’ R90-metode udnytter 90 minutters intervaller til at fastslå senge- og opvågningstider.

Her regner du i intervaller tilbage fra det tidspunkt, som du skal stå op og fastslår ud fra dette, hvornår du skal gå i seng.

Til dette kan du eksempelvis bruge webapp’en sleepyti.me, hvor du skal indtaste, hvornår du skal op, og så klarer den resten.

  • Eksempel: Hvornår skal jeg i seng?

I dette eksempel har jeg sat min opvågning til at være klokken 06:30.

sleepytime beregn sengetid

Jeg trykker på calculate, og den foreslår tre sengetider.

hvornaar skal jeg i seng

Du skal huske, at det er sengetider, som du skal sove på. Eftersom den gennemsnitlige person er omkring 14 minutter om at falde i søvn, så skal du lægge dig i sengen (uden telefon!) ca. 15-20 minutter før det angivne tidspunkt.

Brug et ’intelligent vækkeur’

Hvis du bruger en app som SleepCycle, så er du garanteret en let opvågning.

Ud fra dine bevægelser på madrassen finder app’en det mest optimale tidspunkt at vække dig indenfor et interval, som kan indstilles.

Prøv dig frem

Hvis du eksempelvis finder ud af, at du får en bedre start på dagen efter 8,5 timers søvn end når du sover 8 timer præcist, så tilrettelæg din nattesøvn efter det.

Den bedste måde at holde styr på dette er ved at bruge en søvndagbog.

Du kan læse mere om søvndagbøger på Netdoktor.dk, hvor du også kan finde skabeloner.

Videre læsning

Jessamy Hibberd – Sov Godtsov godt jessamy Hibberds

Bogen, som vi har skrevet om, giver en grundig indførsel i søvnfaserne, og Hibberds baggrund som psykolog skinner meget igennem. Hun kommer med anbefalinger til, hvordan du kan forbedre dit forhold til søvn.

Nick Littlehales – Sov Rigtigt

sov rigtigt bog coverLittlehales har haft en karriere lidt udover det sædvanlige: I 1990’erne indgik han et samarbejde med Sir Alex Ferguson i Manchester United. Han skulle hjælpe spillerne til at sove bedre.

Siden har han både hjulpet Cristiano Ronaldo og cykelholdet Team Sky med at sove bedre.

 

Sov Rigtigt er en opsamling af hele hans strategi og den har været en guldgrube til inspiration for mange.

The post Søvnstadier – sådan foregår REM-søvn appeared first on Sampa.

]]>
Jetlag: 3 metoder til at redde ferien fra søvnløshed https://sampa.dk/jetlag/ Sat, 29 Jul 2017 06:57:28 +0000 https://sampa.dk//?p=567 Når man rejser på tværs af tidzoner oplever kroppens indre ur ubalance. Heldigvis er det muligt selv at hjælpe kroppen ved jetlag.

The post Jetlag: 3 metoder til at redde ferien fra søvnløshed appeared first on Sampa.

]]>
Klokken er 03:30 fredag morgen og lyden af taxier trænger gennem hotelvinduet. Du har jetlag og din krop vil ikke sove videre. Jetlag opstår når kroppens ur kommer ud af sin rytme ved rejser på tværs af tidszoner.

Men hvordan bekæmper man bedst jetlag? Herunder har vi samlet tre strategier, der virker. Selv benytter jeg mig af strategi nummer 3.

1. Lys skræmmer søvnen væk

Søvnhormonet melatonin dannes, når der er mørkt. Det er derfor at elektroniske skærme med kunstigt lys forringer din nattesøvn.

Men dette kan du bruge til din fordel, når du rejser langt.

Jetlag

Hvis du rejser østpå, skal du sørge for at have lys så længe som muligt om aftenen. Din krop må ikke forveksle aftenmørket med nat.

Når du rejser vestpå er det om morgenen, du har brug for ekstra lys. Derfor er det vigtigt at trække gardinerne fra, så snart du vågner.

2. Naturlige hormoner på pilleform

Når du rejser mod vest er dit søvnbehov begrænset om aftenen. Kroppen danner melatonin senere og det kan være svært at falde i søvn.

Her er det muligt at tage melatonin i pilleform. I Danmark sælges melatonin ikke i håndkøb, så du skal have det på recept fra en læge.

For at omgås dette kan du på lovlig vis bestille melatonin hjem fra et af de europæiske lande, hvor det kan købes i butikkerne.

3. Skip aftensmaden

Et af de lidt mere alternative råd er at udsætte sit første måltid på ankomstdestinationen til morgenen efter.

Og det virker – i hvert fald for mig – på rejser østpå.

Hvis jeg går i seng på halvtom mave er jeg mere træt – og kroppen er sulten når jeg vågner. Den vænnes hurtigere til at skulle spise om morgenen og systemet er tilbage på rette spor uden store anstrengelser.

West is best – east is beast

En undersøgelse publiceret i videnskabelige tidsskrift PNAS af hvordan amerikanske baseballspillere reagerer på jetlag har blandt andet bevist at rejser mod øst er de værste for kroppen.

Her bliver døgnet forkortet, hvilket er sværere for det indre ur at vænne sig til.

Jetlag kræver tid – undgå stress…

jetlag

Uanset hvor meget du gør for at undgå jetlag, så undgår du ikke, at det vil have en negativ effekt på din søvn på kort sigt. Det cirkadiske ur styrer meget mere end vores søvnbehov, så alt fra muskelømhed til svimmelhed er typiske symptomer på kroppens ubalance.

Studiet fra PNAS viste også, at baseballspillernes hjerner og kroppe reagerede meget forskelligt. Det er derfor meget normalt, at du og dem omkring dig vil opleve turen meget forskelligt.

Som altid i søvnsammenhænge er det vigtigt at forholde sig roligt til sin søvn. Selvom det kan være svært at holde humøret og håbet oppe, når man ligger og kigger op i loftet klokken 03:30 om aftenen.

Kilder:

WebMD – How to cope with jetlag

Videnskab.dk – Stort studie bekræfter: Jetlag er værst, når vi rejser mod øst

The post Jetlag: 3 metoder til at redde ferien fra søvnløshed appeared first on Sampa.

]]>
Headspace – Meditation gjort enkelt https://sampa.dk/headspace/ Wed, 26 Jul 2017 07:52:04 +0000 https://sampa.dk//?p=119 Her kan du lære at meditere med Headspace. Det giver en bedre søvn uden bekymringer.

The post Headspace – Meditation gjort enkelt appeared first on Sampa.

]]>

Headspace – Meditation gjort enkelt

Ro i sjælen slår alt andet. Det skaber Headspace.

Ro er særligt vigtigt, når man skal sove godt.

Jeg har mediteret med Headspace i nogle måneder og app’en har gjort mig mere rolig og forbedret min søvnkvalitet.

Headspace er en meditations-app fra 2012, hvor foredragsholder, forfatter og tidligere munk, Andy Puddicombe, guider dig gennem daglige meditationssessioner af 10 minutter.

Meditation med Headspace handler om alt andet end at sidde med krydsede ben – som regel sidder jeg på min skrivebordsstol og slapper af.

Hvordan virker appen

Dagligt tager du som bruger en af de guidede sessioner, hvor Andy hjælper med at fokusere på vejrtrækningen og at føle efter, hvordan man har det i sin krop. App’en har mere end seks millioner (!), der månedlige brugere.

Meditationsøvelser mod søvnproblemer

Headspace har også udviklet en pakke specifikt rettet mod at få et bedre forhold til din nattesøvn. Det 30 dage lange forløb er let tilgængeligt og består af vejledning i, hvordan du skal forhold dig til din nattesøvn. Eksempelvis foreslår Andy, at du overvejer dit forhold til koffein, motion og det blå lys fra dine skærme.

Videnskabeligt belæg

Mindfulness og meditation er omgivet af en spiritualisme, der har ry for at være svært at dokumentere videnskabeligt. Men den findes og er signifikant.

På Headspace’ egen hjemmeside, findes en lang liste over de videnskabelige forsøg, hvor forskere i psykologi og velvære har brugt app’en og testet dens effekt.

Meditation og mindfulness giver mindre stress, mindre risiko for søvnløshed og – som et helt objektivt parameter – lavere blodtryk.

Hvor er det bedst at meditere?

Du kan meditere alle steder, hvor der er nogenlunde ro, og du har adgang til en stol. Så sætter du Andys stemme på – enten i hovedtelefoner eller over en højtaler og så guider han dig roligt igennem.

ANDY

Stemmen bag de beroligende sessioner hedder Andy Puddicombe og er en af de store personligheder indenfor mindfulness.

Som ung rejste han til Himalaya, hvor han endte med at blive munk. Du kan selv høre Andy fortælle den fantastiske historie herunder – og se hans imponerende evner som jonglør.

Andy har også udgivet tre bøger om mindfulness:

Get some Headspace (2011), hvor teknikkerne bag mindfulness og headspace introceres i dybden opg vi hører om Andys fortælling.

The Headspace Diet (2013), lærer læsere at bruge mindfulness til at opnå deres idealvægt. Snarere end at være endnu en modekur, lærer den sine læsere at opnå et sundt forhold til mad.

The Headspace Guide to … A Mindful pregnancy (2015), lærer par om at have en roligere, mere reflekteret graviditetsperiode.

Alle bøgerne er på engelsk.

Headspace er for alle aldre. Det eneste det kræver er en villighed til at fokusere og, at man forstår engelsk.

Jeg har fundet en genvej til et roligere selv og en større evne til at fokusere I længere perioder.

Hvor finder jeg Headspace?

Du kan hente Headspace til både AppStore og Google Play.

De første 10 dage er gratis, men derfra skal du have et abonnement for at kunne fortsætte med øvelserne.

Der er både mulighed for en månedlig (100 kr/måned), årlíg (56,5 kr/måned) og to-årlig (44 kr/måned) abonnementsløsning. Jeg har investeret i en et-årlig løsning her til at begynde med og det er alle pengene værd og mere til.

Derudover kan du i Skandinavien også købe Headspace sammen med Spotify for 150 kr./måned, hvis du ligesom mig nyder at høre musik og at spare penge 😉

Alternativer: Gør det selv-meditation

Hvis du ikke har lyst til at investere I Headspace eller godt kan lide den ekstra frihed, der er forbundet med ikke at skulle bruge sin telefon hele tiden, så kan du også følge dette tip, jeg selv brugte inden jeg begyndte på Headspace:

Du sætter dig i en afslappet position. Trækker vejret dybt. Ind gennem næsen, ud af munden. Herefter lukker du øjnene, vender tilbage til din almindelige vejrtrækning og så fokuserer du udelukkende på den.

Når dine tanker vandrer, skubber du dem lige så stille tilbage til din vejrtrækning.

Dette gør du i ti minutter, og vil allerede herefter kunne mærke en ro sænke sig.

The post Headspace – Meditation gjort enkelt appeared first on Sampa.

]]>
Melatonin udskrives til rekordmange unge https://sampa.dk/mere-melatonin/ Mon, 24 Jul 2017 14:25:09 +0000 https://sampa.dk//?p=544 Søvnhormonet melatonin efterspørges i stigende grad, men her på Sampa.dk har vi en anden løsning på nutidens søvnproblem blandt unge.

The post Melatonin udskrives til rekordmange unge appeared first on Sampa.

]]>
… og det er et problem.

Men hvordan løser vi unges stigende problemer med at falde i søvn?

På Sampa har svaret indtil nu været en implementering af sunde vaner og et afslappet forhold til søvn.

Men! Vi har taget en ordentlig sommerlur på det og er kommet frem til følgende:

Du skal have en app, hvor du kan holde styr på dit søvnmønster og dine søvnrelaterede vaner.

Vi introducerer: Sov med Sampa

Sov med Sampa er et søvnprogram, som vi er ved at udvikle og som tager udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi (som blandt andet også er temaet i Jessamy Hibberds bog Sov Godt og udgangspunktet i behandlingen af søvnproblemer på danske søvnklinikker som eksempelvis ScanSleep).

Vi regner med at have den første udgave af app’en klar i oktober 2017. Du kan få muligheden for at blive tester ved at melde dig til nyhedsbrevet lige her.

Som vi allerede har skrevet om, så findes der allerede flere apps som allerede i dag kan hjælpe dig med at sove bedre. Vores mål er ikke at erstatte, men at samle og supplere de apps, der allerede findes på markedet.

Vi vil løbende komme med opdateringer, hvor vi kommer app’ens funktionalitet nærmere.

The post Melatonin udskrives til rekordmange unge appeared first on Sampa.

]]>
Har du svært ved at falde i søvn? Dette simple tip får dig til at falde i søvn med det samme. https://sampa.dk/falde-i-sovn/ Wed, 07 Jun 2017 08:40:33 +0000 https://sampa.dk//?p=521 Alle har svært ved at falde i søvn i perioder. Der er tankemylder i hjernen og kroppen vil ikke falde til ro. Heldigvis er der en metode til hurtigt og enkelt at falde i søvn. Jeg lærte den selv og har brugt i perioder, sammen med andre tiltag til bedre søvnhygiejne. Det er en vejrtrækningsteknik […]

The post Har du svært ved at falde i søvn? Dette simple tip får dig til at falde i søvn med det samme. appeared first on Sampa.

]]>
Alle har svært ved at falde i søvn i perioder. Der er tankemylder i hjernen og kroppen vil ikke falde til ro.

Heldigvis er der en metode til hurtigt og enkelt at falde i søvn. Jeg lærte den selv og har brugt i perioder, sammen med andre tiltag til bedre søvnhygiejne.

Det er en vejrtrækningsteknik udviklet af forskere på det amerikanske topuniversitet og den trækker på teori, som man kender fra både yoga og meditation.

Teknikken tager noget tid at lære, men efter at have brugt den periodisk gennem en længere periode, så virker den hver gang.

Sådan udfører du 4-7-8-metoden

  1. Placer tungen lige bag fortænderne. Der skal den være under hele øvelsen.
  2. Pust kraftigt ud, så du får alt den gamle luft skiftet ud. Her kan du prøve at få luften til at bevæge sig forbi tungespidsen, så den skaber en ”whoosh”-lyd.
  3. Træk vejret gennem næsen, mens du (lydløst) tæller til fire (ca. Et sekund per tal)
  4. Hold så vejret og tæl til 7
  5. Gentag dette op til 4 gange.

Det skal du huske

Under øvelsen skal du fokusere på dit åndedræt. Dette gør du ved at fokusere på, hvordan brystet om maven bevæger sig. Hvis du har svært ved at holde fokus kan du lægge din hånd på maven.

Når jeg oplever mange spændinger forskellige steder i kroppen, hjælper det mig at lade tankerne lede hen på dem. Når så spændingerne er mindsket, lader jeg mit fokus vende tilbage til mit åndedræt.

Derfor virker metoden

Metoden virker fordi den hjælper til at trække vejret dybt. Dette er med til at få kroppen til at slappe af.

Du kan bruge metoden til mere end bare at falde i søvn. Hvis du eksempelvis føler dig stresset eller provokeret kan metoden hjælpe dig til at komme ned i gear igen.

Del denne artikel med dine venner, hvis du tror de kan have svært ved at falde i søvn i perioder.

 

The post Har du svært ved at falde i søvn? Dette simple tip får dig til at falde i søvn med det samme. appeared first on Sampa.

]]>
I seng med Sampa – Anbefalinger for juni https://sampa.dk/anbefalinger-juni/ Thu, 01 Jun 2017 08:36:10 +0000 https://sampa.dk//?p=514 I juni kan du blive klogere på søvn med et podcast fra Radio24syv, en workshop henvendt til forældre og søvnapps.

The post I seng med Sampa – Anbefalinger for juni appeared first on Sampa.

]]>
Sommeren er ankommet.

Det er juni og vi giver dig en masse ny inspiration indenfor søvn, som forhåbentlig kan inspirere og gøre dig klogere.

Podcast

24 spørgsmål til professoren

I radioprogrammet 24 spørgsmål til professoren med Lone Frank på Radio24syv snakker de i dette afsnit om søvn. Det kloge hoved i udsendelsen er søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Molekylær søvn laboratorium på Rigshospitalet.

De belyser, hvordan mangel på søvn koster milliarder på bruttonationalproduktet, fordi det gør os både sløvere og syge. Og hvorfor skal vi egentlig sove? Er det fordi hjernen skal renses for affaldsstoffer eller måske ligefrem skrumpes, fordi den er svulmet op af dagens aktivitet?

Sidst men ikke mindst taler de om drømme. Er det tilfældig statisk elektricitet i hjernevindingerne, eller tjener de et formål?

Hør søvnforskerens svar og diskussion omkring spørgsmålene ved at lytte med her.

Kurser

Workshop om børns søvn

Forløbet er henvendt til forældre med et barn i alderen op til 1 år, der har søvnudfordringer. Hvis barnet har svært ved at falde i søvn, vågner mange gange om natten eller græder ved sengetid.

Det foregår i København med to mødegange med oplæg og vejledning i, hvordan du kan hjælpe dit barn til at sove bedre. Der tages udgangspunkt i Marte meo metoden, som gennem samspil med barnet skaber ro og afslapning.

App

Skriv dagbog med Penzu

At skrive dagbog påvirker ikke din søvn direkte, men det er en god måde at reflekterer over din dag og indstille dig på, at du snart skal sove. Aftenrutiner inden sengetid er vigtigt, for at falde hurtigt i søvn.

 

Vi anbefaler Penzu, som både er en app og en hjemmeside. På telefonen kan du indstille din app til at sende en påmindelse (enten om morgenen, middag eller aften). Det er supersmart og effektivt i forhold til at skrive derinde hver dag.

Download Penzu gratis til iPhone og android. Husk, at du også kan bruge deres hjemmeside på computeren. Den synkroniserer automatisk med din app.

I sidste måned skrev vi et blogindlæg om de 5 bedste søvnapps.

Artikel

Nattetisseri og salt

Japanske forskere har undersøgt sammenhængen mellem nattetisseri og saltindtag.

Det giver søvnforstyrrelser, der påvirker livskvaliteten med stress, træthed og dårligt humør, når man tisser om natten. Deres forskning siger dem, at mange toiletbesøg om natten, kan skyldes en for saltholdig kost.

Det er ret interessant i forhold til, at 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet.

Læs hele artikelen ”Ny forskning: Spis mindre salt og få en god nats søvn” hos Politiken

 

The post I seng med Sampa – Anbefalinger for juni appeared first on Sampa.

]]>