Indretningstips til soveværelset for bedre søvn

15. sep 2017Soveværelse

I en undersøgelse af såkaldte ’ekstreme samlere’ har forskere fra St. Lawrence University (New York) fundet ud af, at et rodet soveværelse forværrer søvnkvaliteten.

Dette kombineret med talrige undersøgelser af luftkvalitetens effekt på søvnen gør en ting klart:

Det er vigtigt, hvordan du indretter dit soveværelse.

Vi guider dig til indretning af soveværelset, som kan være med til at forbedre søvnkvaliteten.

Sengen danner grundlagetbedste seng

Sengen er det vigtigste i soveværelset. Det er her, vi opholder os mest.

Det værd at investere penge i en seng og madras af høj kvalitet, og som passer specifikt til dit behov og soveposition.

Indretningsmæssigt kan sengen optimeres med sengegavl, sengetæpper og puder, for at omramme området bedre og få det til at se ryddeligt og hyggeligt ud.

Du kan læse, hvilke senge vi anbefaler ved at læse her.

Hvis du vil have et hyggeligt sengemiljø, så er en sengegavl et godt sted at starte. En sengegavl kan være med til at forbedre samle rummet og gøre senge mere indbydende.

Der findes en række af flotte sengegavle, som du enten kan købe eller hvis du er kreativ, kan det være dit næste gør-det-selv-projekt.

Sengetæpper, puder og sengetøjpyntepuder til sovevaerelset

Pyntepuder og store sengetæpper kan være en belastning i dagligdagen, hvis ikke du har sat dem i system. På samme tid kan de samle meget støv og skidt.

Hvis du gerne vil have pyntepuder, er det god idé er at opbevare sengetæppe og pyntepuder under sengen i opbevaringskasser eller hvis du har indbyggede skuffer i sengerammen. På den måde er det nemt at finde dem frem om morgenen og lægge dem væk når man skal sove.

Hvis du ikke har tålmodighed til at redde din seng hver morgen med sengetæppe og puder, så er der andre muligheder.

Du kan eksempelvis købe et pænt sengetøjssæt med et indbydende mønster og i et behageligt materiale. Det kan give samme effekt som et sengetæppe, hvis dynerne er redt ordentligt.

Vælg den rette lampe

Lys er en vigtig faktor i soveværelset – både elektrisk lys og dagslys, fordi søvnhormonet melatonin påvirkes af kraftigt lys.

Generelt bør du vælge varmt lys til soveværelset for at lamperne ikke går ind og hæmmer melatoninproduktionen i hjernen.

I soveværelset har man som udgangspunkt brug for 3 lamper. Det er en god idé med en loftslampe, læselampe og en god lyskilde ved klædeskabet.

Loftslampens lys bliver spredt og det er derfor vigtigt at finde en pære, der er kraftig, men ikke blænder, når du kigger direkte på den.

Dette kan eksempelvis opnås ved at finde en lampe med en styrke på 1000 lumen og have en skærm der dækker for det direkte lys og dermed bryder lyset.

Alternativ kan lyset spredes i rummet ved at placere flere mindre pærer omkring loftet. Denne løsning giver en mere jævn belysning, men er ofte ikke en mulighed, hvis du bor i en lejet bolig.

Charlston Lighting har udviklet dette værktøj til at vurdere, hvor meget lys du kan bruge. Vores erfaring er, at værdierne herfra er lidt for høje.

Læselampens lys skal være skarpere og koncentreret. Dette kan eksempelvis opnås med en LED-lampe. Den placeres ofte ved sengegærdet, så den nemt kan slukkes fra sengen.

Udover styrken på LED’en er det også vigtigt at overveje farvetemperaturen i pæren. Her anbefaler vi en pære i en varm hvid – svarende til 2700 kelvin. Du kan se et eksempel på en optimal lampepære til soveværelset hos .

Til klædeskabet er kraftigt lys også meget velegnet, så det er nemt at identificere farver og tøjstykker. Medmindre du finder dit tøj frem i løbet af aftenen, så er skarpheden af denne lampe også mindre vigtig i forhold til søvnkvaliteten.

Mørklæg rummet

Det er moderne med et lyst hjem med store vinduespartier og det er godt for humøret.

Men de lyse hjem kan have en bagside: Lette gardiner eller slet ingen mørklægger ikke rummet – og det gør det sværere at falde i søvn.

Hvis du gerne vil skabe de bedste betingelser for en uforstyrret nattesøvn, så er det vigtigt med gardiner der lukker lyset ude. Dette kan både være i form af tykke stofgardiner, rullegardiner med mørklægningsgardiner.

Den løsning som jeg selv har haft succes med har været mørklægningsgardiner fra Velux. Disse er meget diskrete og samler ingen støv.

Udover gardiner er det også vigtigt at holde rummet fri fra _ lys. Det gælder både lys fra lamper, tv, telefoner og computer forstyrrer søvn og kroppens produktion af melatonin.

Vi forklarer konsekvenserne af et lysforstyrret nattesøvn i vores artikel om melatonin.

Melatonin – hormonet der styrer din søvn

Det gode indeklima

Et studie fra DTU har vist, at et dårligt indeklima kan måles i din kognitive præstation allerede dagen efter, ligesom det førnævnte studie af samlere viser konsekvensen af at have for mange ting i sit soveværelse.

I forhold til indretning af soveværelset kan du tage følgende forbehold for at skabe de bedste forudsætninger for et godt indeklima.

Planter for bedre indeklimaluftrensende planter indeklima

Grønne planter pynter, men de giver også et bedre indeklima.

Der findes flere planter som har en decideret luftrensende effekt, hvilket kan være en god idé at overveje til soveværelset.

Fredsliljen er blot en af de mange mulige planter til soveværelset.

På Sampa har vi tidligere skrevet artikler om luftrensende planter og indeklima, hvor vi har taget udgangspunkt i NASAs Clean Air Study.

Nemt at gøre rent

Et godt indeklima sikres også ved ugentlig rengøring.

Derfor er det vigtigt, at overfladerne i soveværelset er nemme at tørre af, og at det er nemt at støvsuge – også under sengen.

Rummet

Undgå rod med smart opbevaring

I soveværelset er det vigtigt, at der ikke ligger mange løse ting og roder.

Vi anbefaler, at du investere i opbevaring af ekstra sengetøj, puder og sengetæpper. Det er muligt at købe en sengeramme med indbyggede skuffer eller bedrollers, hvis pladsen under sengen skal benyttes til fulde.

Skab en hyggelig atmosfære

For at skabe et rum med fokus på ro og afslapning er det vigtigt at der er gode rammer og små detaljer, der i sidste ende giver en fredfyldt søvn.

Mulighederne er mange. Du kan prøve dig frem med en god læselampe i gulligt lys, potpourri, rolige billeder, bløde puder og tæpper.

Sov bedre med gradvise tiltag

Vi tilbringer mange timer hver nat i soveværelset og derfor indretningen af soveværelset vigtig. Når det så er sagt, så er det vigtigt ikke at lade sig stresse af nye tiltag.

Du forbedrer dine muligheder for at forbedre ’søvnklimaet’ ved at fokusere på en forbedring ad gangen (eksempelvis mørklægning) og så gradvist arbejde videre mod ’det perfekte soveværelse’.

bedste seng 2017

Modtag 12 tips til en bedre søvn.

Vi har samlet 12 konkrete tips, som du kan bruge til at sove bedre - allerede i aften.

You have Successfully Subscribed!