Memory foam er et materiale, der har vundet stort indpas på det danske marked i løbet af de seneste år. Men hvad er memory foam? Og hvad er det godt for? Vi har undersøgt det.

Hvis du har andre spørgsmål, som du godt kunne tænke dig, at vi besvarer, kan du sende en mail til kalle(snabela)sampa.dk.

Det er ikke muligt, at få en seng støbt til sin krop, på samme måde som man eksempelvis kender det fra ørepropper og sko. Til det er sengen for stor en ting, og de fleste har så relativt ens en kropsform, at det ikke ville gøre den store forskel.

Hvis man gerne vil have en seng, der føles som om, den er støbt til ens krop kan man investere i en madras i memory foam – den former sig efter din krop, og kan lempe smerter i ryggen.

Memory foam: Viskoelastisk skum

Memory foam er et materiale, der blev udviklet op i 60’erne til brug i NASA flyvemaskinen. Det er lavet af viskoelastisk skum, der er et blødt materiale, som former sig efter din krop, når du ligger på det.

Den præcise kemiske sammensætning af skummet kommer an på fabrikanten, men der er generelt ikke problemer med allergiske reaktioner. Skummet findes i mange forskellige kvaliteter,

Materialet bruges udover senge også i hjelme, sko og i ergonomiske hovedpuder.

Fordele ved memory-foam

STØTTE AF KROPPEN

Memory foam er blødt og former sig efter kroppen. Modsat skummadrasser, støtter memory-foam stadig op omkring rygsøjlen og det er derfor ikke det samme som at ligge på en blød skummadras. Særligt ældre mennesker med dårlig ryg kan drage fordel af en madras i memoryfoam.

TO PERSONER?

Hvis I er to derhjemme og sover i dobbeltseng, er memoryfoam også en fordel, da bevægelserne fra at vende og dreje sig ikke spreder sig lige så meget, som de gør, når man ligger på en skummadras eller latex.

BEDRE SØVN

Det videnskabelige belæg for, at memory-foam direkte forbedrer din søvn er ret begrænset. Det skyldes, at sådanne undersøgelser kræver mange midler, og at søvn er meget subjektivt.

Selvom det ikke er bekræftet, at dit søvnudbytte bliver større (selvom flere forskere mener, at søvnen bliver bedre), så er det flere gange rapporteret er folk er gladere for deres oplevelse af madrassen, når de har sovet på en madras af memoryfoam en når de har sovet på en skummadras.

Ulemper ved memory-foam

KROPSVARME

Memory foam har ikke helt de samme åndbare egenskaber som andre madrasser.

Til dette udtaler den amerikansk søvnekspert Arand til WebMD:

”I vores kultur, kan de fleste justere varmen i deres soveværelse og antallet af dyner/tæpper i deres soveværelser” .

KEMISK LUGT

Memoryfoam er ikke et naturmateriale, og det kan derfor godt komme med en ubehagelig kemisk lugt. Hvis du synes, at madrassen lugter lidt kemisk kan du vente op til 12 timer med at putte lagen og sengetøj på.

Personligt har jeg aldrig oplevet denne lugt, men det kommer an på typen af memoryfoam.

Hel madras eller topmadras?

Når du investerer i en ny seng, er der mulighed for at vælge en hel madras i memory foam, eller at nøjes med at vælge en topmadras i materialet. Vi valgte en seng med fjedre, og ovenpå en topmadras på 6 cm.Det er vi tilfredse med.

Hvis man har problemer med ryggen, er det en god idé at kigge efter en tykkere topmadras eller en madras i memoryfoam alene.

Min oplevelse med memory foam

Derhjemme har vi gennem de sidste tre år haft en topmadras i memory foam – og vi har ikke fortrudt det et eneste sekund. Jeg har ikke oplevet at have ondt i ryggen når jeg står op siden vi har fået den madras, og vi er begge to begyndt at sove bedre fordi bevægelserne bliver bedre isoleret i madrassen.

bedste seng 2017

Modtag 12 tips til en bedre søvn.

Vi har samlet 12 konkrete tips, som du kan bruge til at sove bedre - allerede i aften.

You have Successfully Subscribed!