5 luftrensende planter til soveværelset

af 13. apr 2017Soveværelse

Planter virker luftrensende og bidrager til et godt indeklima. Det er påvist i Nasas Clean Air Study, som ved test af forskellige stueplanter, endegyldigt kunne konkludere at planter har en evne til at rense luft for giftstoffer.

Et bedre indeklima mindsker risikoen for søvnløshed, stress og hovedpine. Derfor er det en god idé at have planter i soveværelset for at kunne slappe af og sove bedre.

Vi har taget udgangspunkt i studiet fra Nasa, hvorfra vi har valgt fire af de planter, der havde de bedste effekter. Derudover inddrages lavendler, som er dokumenteret og anerkendt for sin beroligende effekt.

luftrensende planter

Svigermors skarpe tunge

Svigermors skarpe Tunge (Nephrolepsis exaltata) er blevet populær, fordi den er nem at holde og har et flot, grafisk udtryk. Men den burde i ligeså høj grad få anerkendelse for sin effekt på indeklimaet.

Den renser luften for fire giftstoffer: Benzen, trichlorethylen, formaldehyd og xylen.

  • Benzen og xylen afgives eksempelvis ved plastik og maling. De kan forårsage hovedpine, øjenirritationer og forhøjet blodtryk.

Krysantemum (okseøje)luftrensende planter

Krysantemum, også kaldet okseøje, er en farverig plante, når den går i blomst. Den virker luftrensende på stofferne: Ammoniak, trichlorethylen, benzen, formaldehyd og xylen.

  • Ammoniak findes i vinduesrengøringsmiddel, gulvvoks og gødning. Stoffet kan give øje- og halsirritationer.

Lavendlerluftrensende planter

Lavendel er kendt for sin beroligende effekt. Derfor bruger mange æterisk olie fra lavendler inden de skal sove. Der er blevet lavet undersøgelser med æterisk lavendelolie, der viser at det giver en højere kvalitet af søvn og resulterer i et øget energiniveau.

Yderligere kan lavendler have en reducerende effekt på søvnløshed, stress og angst.

Fredslilje

luftrensende planter

Fredsliljen er en af de bedste planter, som du kan vælge, for at få et godt indeklima i dit hjem. Den virker rensende for hele fem giftstoffer:  Trichlorethylen, benzen, formaldehyd, xylen og ammoniak.

  • Triclorethylen er blandt andet i maling og printerblæk. Stoffet kan fremprovokere kvalme, hovedpine opkast.

Efeu

luftrensende planter

Efeu, der også kaldes almindeligt vedbend, er en stedsegrøn lian, som vokser klatrende. Den er mest kendt for sin funktion udendørs, men den kan ligeså godt holdes indendørs som en potteplante, fordi den effektivt renser luften, for formaldehyd, benzen, trichlorethylen og xylen.

  • Formaldehyd som findes i papirposer og servietter, kan give irritationer i næse, øjne og hals.

Andre gavnlige planter

Der er mange planter, som også har en god effekt på indeklimaet. Her er en liste med andre planter, som du også kan tilføje til dit soveværelse, for at forbedre din søvnkvalitet.

  • Guldpalme
  • Nyrebregne
  • Stuebirk
  • Orkide
  • Jasmine
  • Aloe Vera

Indendørs planter kræver ikke grønne fingre. Det handler om at vande regelmæssigt og sørge for, at de får den tilstrækkelige mængde sollys. Derfor er det nemt at give sig i kast med planter, som kan forbedre din søvn.

Vil du vide mere?

Herunder kan du se Kamal Meattles Ted talk om planters luftrensende effekt:

Nasas Clean Air Study er det studie, som meget af den viden vi har om planters luftrensende egenskaber stammer fra. Studiet er offentligt tilgængeligt, men kan godt virke svært tilgængeligt.

Lifehacker har skrevet en artikel, der opsummerer mange af hovedpointerne fra studiet. De har også lavet en grafik, hvor man kan se en oversigt over de mest luftrensende planter.

bedste seng 2017

Modtag 12 tips til en bedre søvn.

Vi har samlet 12 konkrete tips, som du kan bruge til at sove bedre - allerede i aften.

You have Successfully Subscribed!