Jeg var træt og udmattet, når jeg vågnede. Så fik jeg en kop kaffe. Og en til. Så var jeg nogenlunde funktionsdygtig igen og klar til dagen.

Jeg var blevet afhængig af koffein og hver morgen blev kickstartet med tre kopper kaffe, som en nødvendighed for at arbejde produktivt.

Den spæde start: Pebermyntekaffe

Men hvordan var jeg blevet så afhængig af koffein? Vane.

Jeg begyndte at drikke kaffe i foråret 2011. Jeg var i USA og mine værtsforældre havde netop investeret i en coffeecreamer med pebermyntesmag. Det var lækkert, og jeg begyndte så småt at drikke et par kopper om dagen.
Siden da har jeg med glædet tyllet litervis af den brune drik i mig.

Nu er det nok

Jeg bryder mig ikke om afhængighed, så jeg opstillede et forsøg: Kan jeg stoppe med at drikke kaffe i en måned? Hvilken effekt vil det have på mig? Og hvordan påvirker det min søvn?

De første dage

Det startede med en hovedpine den første morgen. Jeg tog nogle panodiler, for det kunne jo være et tilfældigt sammenfald med mit kaffeforsøg, og hovedpine er dræbende for produktiviteten og velbefindende.

Den næste dag var der også hovedpine og jeg begyndte at ane et mønster: Min krop skreg på koffein, men det fik den ikke.

Det seje træk

Da min krop havde fundet ud af, at den ikke ville få koffein forsvandt min hovedpine og jeg fik mere ro på. Jeg var en smule mere træt i hverdagen end jeg plejede at være. Lysten til kaffe prøvede jeg at drikke væk med alverdens urtete, som ikke indeholder koffein.

Jeg havde stadig lyst til den varme drik. Hver eneste dag. Duften kunne få mig lidt ud af den. Reglerne for forsøget var, at jeg ikke drak kaffe – heller ikke koffeinfri. Koffeinen havde jeg et lidt mere løst forhold til, da jeg både drak et glas cola og hvid te i forløbet. Mit koffeinforbrug forblev på et absolut minimum i forhold til før jeg begyndte forsøget.

Mit søvnmønster ændrede sig ikke. Det kan hænge sammen med, at jeg lang tid før forsøget var stoppet med at drikke aftenkaffe, så den allerstørste fordel af at have bevidsthed omkring sit koffeinforbrug havde jeg allerede
høstet.

Efter forsøget

Jeg har ventet lidt med at skrive dette indlæg for også at kunne drage nogle konklusioner på, hvad jeg så har lært af forsøget. Dem vil jeg dele her.

Kaffe er og forbliver lækkert

Jeg drikker stadig kaffe næsten hver dag med god samvittighed. Om morgenen drikker jeg kaffe med koffein, mens jeg går over til koffeinfri om aftenen. Jeg har reduceret mit forbrug til max tre kopper kaffe om dagen –
hvor jeg før godt kunne drikke op mod otte kopper.

Jeg kan ikke drikke kaffe som før

Tidligere kunne jeg drikke den ene kop kaffe efter den anden. Det kan jeg ikke på samme måde længere. Min koffeintolerance er faldet. Det mærkede jeg for alvor, da jeg fornyligt drak tre store kopper og fik det så dårligt, at jeg måtte afbryde min træning halvvejs igennem.

Te som det første

Jeg er begyndt at drikke te til min morgenmad i stedet for kaffe. Smagen er mindre dominerende end kaffe og det giver mig en bedre følelse i kroppen. Efter morgenmaden er det kaffetid og det bliver til en eller to mindre kopper ad gangen. Jeg drikker i dag langt mere urtete, end jeg gjorde før forsøget.

Bevidsthed om koffein

Min reducerede tolerance over for koffein har også øget min bevidsthed om, hvordan det påvirker mig. Jeg er endnu mere påpasselig med at drikke kaffe om eftermiddagen, og i hvilke mængder det skal drikkes.

Umiddelbart efter forsøget var det min plan at reducere mit koffeinforbrug til nogle gange om ugen for at holde min tolerance, så lav som muligt. Men samtidig havde jeg også læst forskellige studier om, hvordan koffein påvirker kroppen positivt. Jeg har bestemt at mit nye, mådeholdende forbrug er den rigtige løsning for nu.

Skal du stoppe med at drikke kaffe i en måned?

Det er i hvert fald ikke en decideret dårlig idé. Der var flere gange i løbet af måneden, hvor jeg følte mig fortvivlet og var ved at hælde kaffe op.

Hvordan koffein påvirker dig er forskelligt fra person til person. Men hvis du er af den overbevisning, at du bare drikker kaffe hyggens skyld, så er det ikke meget forskelligt fra når rygere siger, at de primært ryger af sociale årsager.

Koffein er en stimulans du bliver afhængig af.

Hvis du forsøger dig med en måned uden kaffe, så skriv endelig til os med dine erfaringer!

bedste seng 2017

Modtag 12 tips til en bedre søvn.

Vi har samlet 12 konkrete tips, som du kan bruge til at sove bedre - allerede i aften.

You have Successfully Subscribed!